Sukob u G7 zbog Bajdenove odluke o povlačenju iz Avganistana
EPA/ Oliver Contreras

 

U izveštaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspeli da se delimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom vladom Avganistana koju će predvoditi talibani.

Međutim, primetno je bilo razočaranje jer Bajden nije prihvatio zahteve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i posle 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Avganistanaca koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

„Naš neposredni prioritet je da obezbedimo bezbednu evakuaciju naših državljana i Avganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele mogu bezbedno da napuste Avganistan”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7, prenosi Tanjug.

Sukob u G7 zbog Bajdenove odluke o povlačenju iz Avganistana

EPA/WOLFGANG KUMM

 

Sastanku G7 prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Dan uoči održavanja samita G7, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Viliam Berns sastao se u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Tokom razgovora sa Bernsom talibani su naglasili da neće prihvatiti američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu posle 31. avgusta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading