ČIME ĆE SE U PENZIJI BAVITI ANGELA MERKEL? Za razliku od običnih smrtnika, njen penzioni ček biće pozamašan
Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sledećeg mjeseca, 26. septembra bira se novi saziv Bundestaga. Angela Merkel se neće kandidovati za novi mandat savezne kancelarke. Za nekoliko meseci ona odlazi u političku penziju.

Angela Merkel rado kuva supu od krumpira i sprema kolač od šljiva s hrskavim posipom. To su tipična nemačka jesenja jela, ali ove jeseni teško da će imati vremena posvetiti se njihovom spremanju.

Za mesec se održavaju savezni izbori, za Angelu Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedelje, nakon što se objave prvi rezultati izbora za novi saziv Bundestaga. Ona ostaje u ofisu Kancelara i nastavlja voditi poslove sve do formiranja novog kabineta.

U proseku, u proteklih nekoliko decenija, savezni kancelar (ili kancelarka) s novim je kabinetom u Bundestagu zakletvu polagao pet-šest nedelja nakon izbora. Ali prošli put (nakon izbora 2017.) Nemačka je pet i po meseci čekala na novu vladu. Itekako je moguće da Angela Merkel "pretekne" i svog političkog mentora Helmuta Kola, koji još uvek predvodi listu najdugovečnijih šefova vlade SR Nemačke. Kolova kancelarska karijera je okončana 1998. godine, nakon 5870 dana na dužnosti premijera. A da bi oborila Kolov rekord, Merkel bi u Bundeskancleramtu morala ostati barem do 17. decembra 2021. godine.

Knjige, malo spavanja…

U julu ove godine, tokom posete Vašingtonu, Angelu Merkel su pitali kako si ona zamišlja svoje penzionerske dane? I dok na to pitanje na nekim drugim prilikama nije htela konkretno odgovoriti, u SAD-u je dala naslutiti da će se najpre odmoriti i da u tom razdoblju neće prihvatati nikakve pozive. Mora i sama spoznati da njezine zadatke "sada obavlja neko drugi", rekla je Merkel. I odmah dodala: Mislim da će mi se to jako svideti.

A s puno slobodnog vremena, koje će imati u političkoj penziji, Merkel po vlastitim navodima želi razmisliti i o tome "šta me stvarno zanima". Za razmišljanje o tom pitanju, kako kaže, u proteklih 16 godina nije imala puno vremena. Uz šeretski osmeh kancelarka je tada, na ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Univerziteta Džona Hopkinsa, još i dodala: - A nakon toga ću možda pokušati mało čitati, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću mało odspavati, pa ćemo videti gde ću se onda pojaviti.

U julu je Angela Merkel proslavila 67. rođendan. Finansijskih briga ona više nema. Kao kancelarka mesečno zarađuje 25.000 evra mesečno. A osim toga dobije i nešto više od 10 hiljada evra mesečno na konto mandata u Bundestagu. Merkel je već više od 30 godina članica nemačkog parlamenta. A kad prestane raditi, najpre će tri meseca primati punu platu, a onda (maksimalno) 21 mesec 50 posto te svote.

15.000 evra mesečno

Što se tiče visine njezine penzije, nadležne službe će u obzir uzeti njezine razne aktivnosti – kao kancelarka, minist u vladi, zastupnica u Bundestagu. Merkel ima iza sebe dug radni staž, jako dug zapravo. Sve u svemu ona može računati s penzijom od oko 15 hiljada evra mesečno. Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo (s vozačem) i osobnu zaštitu. U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, poreskii obveznici će joj finansirati i voditelja kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na što zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Nova karijera?

Bivši članovi vlade su zakonski obavezani na diskreciju. Ali čak i ako oni około ne smeju "brbljati" o stvarima o kojima nešto znaju, oni su itekako rado viđeni u privrednim vodama. Na primer kao savetnici, a i zbog njihovih sjajnih političkih kontakata. Neki prethodnici Angele Merkel su prešli u privredu. Helmut Šmit je 1982. postao izdavač sedmičnika "Die Zeit", bio je i vrlo popularan govornik. U jednom intervju je 2012. rekao: - Imao sam pravilo da nijedan nastup ne održim za honorar manji od 15.000 dolara.

A kako se još bolje zarađuje, to su demonstrirali bivši kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder. Oni su svoju političku prošlost i slavu doslovno "pozlatili" – Kol je tako utemeljio firmu koja se bavila lobiranjem i strateškim savetovanjem. I odlično je zarađivao.

"Slučaj" Šreder

A Gerhard Šreder se, samo nekoliko meseci nakon što je 2005. iselio iz kancelarije kancelara našao na platnoj listi ruskog gasovoda Severni tok, to je firma ćerka ruskog Gazproma. Time je navukao na sebe bes mnogih kritičara – Šreder se naime kao kancelar zalagao za gradnju gasovoda.

U međuvremenu je zakonski regulisano da bivši članovi vlade pre "transfera" u privredne vode moraju najpre pitati Kanzleramt u Berlinu hoće li svojom novom aktivnošću eventualno "ugroziti javni interes". Oko tog pitanja saveznu vladu savetuje jedna etička komisija, koja može predložiti i "prelazni rok" u trajanju i do 18 meseci. Znači tek 18 meseci nakon odlaska s neke političke dužnosti transfer se službeno sme realizovati.

Joakim Soer ostaje u Berlinu

Planira li Angela Merkel preuzeti neki novi posao? Ili neku počasnu, volontersku dužnost? Za sada o tome ništa nije rekla. Verovatno će još neko vreme ostati u Berlinu. Njezin suprug, kvantni mehaničar Joakim Soer naime uopšte ne razmišlja o penziji. Na berlinskom Univerzitetu Humbolt on ima doduše status penzionisanog profesora, ali je 72-godišnjak produžio svoj ugovor za poziciju Senior Researchera. Ali samo do 2022.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading