MOGUĆ NOVI RAT? Premijer Jermenije upozorio na nove sukobe sa Azerbejdžanom!
EPA

Govoreći u utorak, Pašinjan je odbacio koncept izgradnje „zangezurskog koridora“, azerbejdžanskog prolaza kroz jermensku teritoriju.

Azerbejdžan se sastoji od dve odvojene, nepovezane oblasti, pri čemu je enklava Nahičivan odvojena od ostatka teritorije. Da biste putovali između dva dela Azerbejdžana, morate proći kroz Jermeniju. Da bi se rešio ovaj problem, Baku je predložio stvaranje „zangezurskog koridora“, koji bi stavio deo jermenske zemlje (provinciju Sjunik) pod kontrolu Azera, omogućavajući ljudima da izbegnu potrebu da prođu kroz jermensku graničnu kontrolu. Jerevan je odbio taj predlog.

„Azerbejdžan svojim postupcima pokazuje da Baku ima teritorijalne ambicije u odnosu na Jermeniju“, rekao je Pašinjan. „Šta znači koridor Zangezura ili Istočni Zangezur? Ko sastavlja ove termine? Tvrdili smo i nastavićemo da tvrdimo da nećemo razgovarati o pitanjima u logici koridora“, rekao je on.

Prema premijeru, Azerbejdžan ima „agresivno ponašanje“ koje se mora obuzdati „putem međunarodne poluge“.

MOGUĆ NOVI RAT? Premijer Jermenije upozorio na nove sukobe sa Azerbejdžanom!

EPA

 

Pašinjanova optužba dolazi samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da se sastane sa Alijevim u Sočiju, u diskusiji u kojoj je posredovao ruski predsednik Vladimir Putin. Nedavno je Moskva bila treća strana odgovorna za pomoć dvema susednim nacijama da održe mir, a Rusija je čak poslala mirovne snage.

Poslednje tenzije oko koridora Zangezur usledile su posle prošlogodišnjeg sukoba u Nagorno-Karabahu. Spor je star decenijama, a obe zemlje veruju da imaju legitimna prava na tu teritoriju. Region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je prvenstveno naseljen etničkim Jermenima. Baku smatra da je enklava nelegalno okupirana od strane Jerevana, koji još uvek kontroliše veliki deo svoje zemlje.

Nakon primirja uz posredovanje Rusije prošlog novembra, Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad sedam regiona oko Nagorno-Karabaha, koje Jermenija smatra „pojasom bezbednosti“ oko regiona. Ove oblasti, za koje Jerevan nikada nije tvrdio da su njegova zakonita teritorija, sada su pod kontrolom Bakua. To takođe znači da se granica između Jermenije i Azerbejdžana pomerila u neposrednu blizinu provincije Sjunik, kroz koju Baku želi da formira koridor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading