Rat nove nemačke vlade sa Putinom oko Severnog toka dva se nastavlja
Foto: EPA / Clemens Bilan

 

Nemački ministar za ekonomska pitanja i klimatske mere Robert Habek upozorio je Rusiju na "teške posledice" i zapretio da će zaustaviti gasovod Severni tok 2, ako Moskva napadne Ukrajinu.

„Svaka nova vojna akcija ne može proći bez teških posledica“, rekao je on za nedeljno izdanje Frankfurter algemajne cajtunga, misleći na raspoređivanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Habek je upozorio da se „ništa ne može isključiti“, uključujući blokadu gasovoda iz rada, ako „dođe do novog kršenja teritorijalnog integriteta“ Ukrajine.

„U slučaju dalje eskalacije, ovaj gasovod ne bi mogao da počne da radi“, rekla je ranije ove nedelje ministarka inostranih poslova Analena Berbok, javlja DW.

"Gasovod je greška"

Habek je dodao: „Sa geopolitičke tačke gledišta, gasovod je greška... Sve zemlje su bile protiv njega osim Nemačke i Austrije.“

Gasovod, koji se proteže kroz Baltičko more, trebalo bi da udvostruči isporuku jeftinog prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku, za koji Nemačka kaže da je potreban da bi joj se pomoglo da pređe sa uglja i nuklearne energije.

Međutim, projekat vredan 10 milijardi (12 milijardi dolara) je godinama bio praćen kašnjenjima i izazivao žestoke kritike od strane Sjedinjenih Država i nemačkih istočnih saveznika u EU, poput Poljske.

Kritičari kažu da će gasovod povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa, a Ukrajina ga je opisala kao „geopolitičko oružje“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading