KINESKI BROD GAĐAO LASEROM AUSTRALIJSKI AVION Situacija se komplikuje iz časa u čas
Foto: Shutterstock

Mornarički avion P-8A Posejdon otkrio je laser koji je emitovan sa broda mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Australije, prenosi Rojters.

"Lasersko osvetljavannje aviona sa kineskog broda je ozbiljan bezbednosni incident. Ovakve aktivnosti imaju potencijal da ugroze ljudske živote. Oštro osudujemo neprofesionalno i nebezbedno vojno ponašanje", saopštilo je australijsko ministarstvo.

Kineski ratni brod je u trenutku incidenta plovio na istok zajedno sa drugim brodom PLA-N kroz Arafursko more, između severne obale Australije i južne obale Nove Gvine, jesaopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oba broda u međuvremenu prošla kroz moreuz Tores i da su uplovila u Koralno more.

Odnosi izmedu Australije i Kine koja je najveći trgovinski partner Australije, pogoršali su se nakon što je Kanbera 2018. godine izopštila kompaniju Huavei iz svoje 5G širokopojasne mreže, pooštrila zakone protiv stranog politickog mešanja i pozvala na nezavisnu istragu o poreklu korona virusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading