Pupovac: Na Petrovoj gori stvarani su temelji slobodne Evrope!
Foto: Privatna arhiva

Predsednik SDSS Milorad Pupovac izjavio je juče na obeležavanju 80. godišnjice partizanskog proboja na Biljegu da su na Petrovoj gori stvarani su temelji slobodne Evrope.

– O partizanskoj bolnici, jedinstvenoj u Evropi, koja je svojevremeno dobila najveće državno priznanje orden Narodnog heroja najvišeg ranga, kao i čitavom spomeničkom kompleksu iz Drugog svetskog rata na Petrovoj gori, svojim skromnim sredstvima danas brinu stanovnici opština Vojnić, Topusko, Gvozd i Krnjak. Zalagaćemo se da Petrova gora i njeni spomenici budu, ne samo priznati i zaštićeni od države, što ovog trenutka nisu, već i da budu zaštićeni i priznati i od UNESCO-a, jer su ovde stvarani temelji slobodne Evrope – rekao je Pupovac na obeležavanju 80. godišnjice partizanskog proboja u subotu na Biljegu.

Ispod devastiranog spomenika Vojina Bakića okupilo se više od hiljadu antifašista iz cele Hrvatske i susednih zemalja, a sećanje na žrtve ustaškog režima započelo je u krugu čuvene centralne partizanske bolnice, nedaleko od Petrovca, koju neprijatelj od početka do kraja rata nije uspeo da otkrije.

– Kroz ovu u Evropi jedinstvenu bolnicu, prošlo je više od 10.000 ranjenika od kojih najmanje polovina sa vrlo teškim i po život opasnim povredama. Iako su uslovi bili gotovo nemogući, izlečena je većina ranjenika, jednako i Srba i Hrvata. Više od 1.000 boraca podleglo je ranama i pokopani su na zajedničkom, bezimenom, zaboravljenom, neoznačenom i poput njihove bolnice – skrivenom groblju – istakao je Milorad Pupovac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading