KRAH AMERIČKE EKONOMIJE "Doktor propast" izneo crno predviđanje za SAD: Gubitak poslova i prihoda biće ozbiljni!
Foto: Pixabay

Ovo dramatično upozorenje Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro“, u trenutku kada američko Ministarstvo finansija (Federalne rezerve-FED) vodi bitku kako bi obuzdalo rastuću inflaciju, prenosi RT.

On je istakao da će FED možda morati da udvostruči kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju; međutim, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, prema njegovim rečima, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu.

Za nepoštovanje mera stednje kazna 3.000 evra - Alo.rs

Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla, smatra Rubini.

„Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna“, naglasio je on.

VELIKO UPOZORENJE SI ĐINPINGA Bajden otkrio šta mu je rekao kineski lider - Alo.rs

„Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji“, objasnio je ekonomista misleći na povećanje kamatnih stopa u odnosu na inflaciju.

„Morate biti ispred krive“, zaključio je on.

Nuriel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008, a na Volstritu je stekao nadimak „Doktor propast“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading