DA LI JE BLIZU PORAZ UKRAJINE? Putin: Prvo moramo da razumemo šta to znači
Foto: Alo ilustracija

Zapadni lideri nadam se da imaju „dovoljno inteligencije“ da izbegnu direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin

Stavljanje NATO trupa u direktan kontakt sa ruskom vojskom bio bi neodgovoran potez koji bi mogao da dovede do „globalne katastrofe“, upozorio je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.

Na pitanje da li bi NATO mogao da pošalje trupe u Ukrajinu ako je zemlja blizu poraza u sukobu sa Rusijom, Putin je rekao da bi to bio „opasan korak koji bi mogao da dovede do globalne katastrofe“.

„Nadam se da će oni koji govore o tome imati dovoljno pameti da spreče ovako opasan korak“, rekao je on.

Ruski lider je takođe rekao da je neophodno razumeti šta se podrazumeva pod rečju „poraz“ u kontekstu ukrajinske krize.

„Svi to mogu da razumeju drugačije“, rekao je on, objašnjavajući da neki već mogu da vide to što je Krim glasao da postane deo Rusije 2014. kao poraz Ukrajine. „Moramo da razumemo šta se podrazumeva [pod porazom]“, dodao je Putin.

Upozorenje iz Belorusije

DA LI JE BLIZU PORAZ UKRAJINE? Putin: Prvo moramo da razumemo šta to znači

EPA/ ALEXEY DRUGINYN

 

 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko,  upozorio je Ukrajinu i Zapad da ne pređu granicu "te crvene linije, kako kažu Rusi", podsećajući ih da Moskva ima nuklearno oružje sa razlogom.

Lukašenko je saopštio da je najvažnije ne saterati svog sagovornika, pa čak ni svog protivnika u ćošak, prenosi Rojters.

- Dakle, ne smete da pređete te granice - te crvene linije, kako kažu Rusi. Ne možete da ih pređete - rekao je Lukašenko.

- Rusija je jasno iznela svoj stav: ne daj Bože da dođe do napada na teritoriju Ruske Federacije; u tom slučaju Rusija može da upotrebi sve vrste naoružanja ako je potrebno - naglasio predsednik Belorusije

Zapad je uputio desetine milijardi dolara finansijske i vojne pomoći Ukrajini od početka sukoba u februaru, a SAD su posebno obećale da će podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“ da poraze moskovske trupe.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je više puta rekao da blok koji predvode SAD „nije strana u sukobu“ u Ukrajini. On je ove nedelje, međutim, priznao da bi se pobeda Rusije smatrala „porazom“ za ceo zapadni savez i priznao da je NATO pružao „neviđenu podršku“ Kijevu da izbegne takav scenario.

Stoltenbergovi komentari predstavljaju „otvorenu potvrdu učešća NATO-a u ratu“, rekao je u sredu bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo je ove nedelje zahtevao desetine milijardi dolara od MMF-a i Svetske banke i molio Zapad za isporuku više protivvazdušnog naoružanja kako bi se nastavila borba protiv Rusije.

Moskva je dugo upozoravala Zapad da ne šalje oružje Kijevu, rekavši da će to samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Sve vesti sa fronta pratite na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading