RUSIJA UDARILA KONTRU SANKCIJAMA Uprkos strogim merama sa Zapada, uspeli su da nađu rešenje
Foto: Shutterstock

Sankcije zapadnih zemalja uvedene Rusiji zbog operacije u Ukrajini ne daju očekivane rezultate i neće dovesti do sloma ruske ekonomije, čemu u prilog govori nagli porast ruskog izvoza u susednu Kinu.

Kako prenosi "Blumberg", pozivajući se na zvanične podatke kineske carine, zvanična Moskva je svom južnom susedu od februara prodala energente u iznosu od 51 milijarde dolara.

To je gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine (oko 30 milijardi dolara). Najveći deo ruskog izvoza u Kinu čine prirodni gas i ugalj, koji je neophodan za pravljenje čelika. Prema izveštaju kineske carine, Rusija je samo u septembru izvezla 2,5 miliona tona uglja, dok je u avgustu izvezeno 1,9 miliona tona uglja.

Poređenja radi, u septembru prošle godine Rusija je izvezla u Kinu 900.000 tona uglja. Gledajući na godišnjem nivou, Rusija je Kini prodala oko sedam miliona tona uglja. Istovremeno, Kina je od Rusije kupila gotovo trećinu gasa više nego prošle godine.

Gas je izvezen preko gasovoda, ali količine nisu zvanično navedene. Rusija gas izvozi preko gasovoda "Snaga Sibira 1", koji nije povezan na gasne izvore iz kojih su se pre uvođenja sankcija snabdevali kupci u Evropi.

Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni izgradnjom gasovoda "Snaga Sibira 2" (kapacitet 50 milijardi kubika godišnje), koji bi preko Mongolije povezao Kinu i Rusiju. On će udvostručiti izvoz ruskog gasa u Kinu i biće spojen na unutrašnju rusku gasnu mrežu i s gasnim poljima na poluostrvu Jamal, odakle se snabdevala Evropa.

Što se nafte tiče, Rusija je u septembru u Kinu izvezla 7,5 miliona tona, a u avgustu 8,3 miliona, što je značajno više nego prošlogodišnjih 6,1 milion tona iz avgusta. Kina je, kako prenosi "Blumberg", iskoristila ponudu Rusije da energente kupuje po sniženoj ceni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading