FAŠISTI U SRED EVROPE PONOVO MARŠIRAJU Obučeni u crno podsetili na jezivu prošlost Italije
EPA

Ove godine okupilo se između 2.000 i 4.000 Musolinijevih pristalica, više nego prethodnih godina, koje su prošetale do groblja u Predapiju.

Organizatori su upozorili učesnike, koji su stigli iz Rima, Belgije i SAD, da ne koriste "rimski pozdrav" koji su upotrebljavali fašisti, i da im, u slučaju da to učine, preti krivično gonjenje.

Pojedini ipak nisu odoleli kada se gomila zaustavila ispred groblja gde je Musolini sahranjen kako bi se pomolila i gde su ih pozdravile njegove praunuke.

Kada su stigli do groblja, čekali su u redu kako bi ušli u Musolinievu kriptu.

Svi su dobili po memorijsku karticu, koju su potpisale Musolinijeve praunuke i fotografiju fašističkog diktatora na kojoj ruku, s navučenom kožnom rukavicom, drži visoko u vazduhu u znak "rimskog pozdrava".

Na kartici je napisano: "Istorija će dokazati da sam u pravu", prenosi AP.

Protivnici fašizma marširali su u petak u Predapiju kako bi obeležili godišnjicu oslobođenja grada i sprečili fašiste da šetaju povodom godišnjice Musolinijevog marša na Rim.

Crnokošuljaši su 28. oktobra 1922 ušli u Rim i započeli puč koji je kulminirao dva dana kasnije kada je italijanski kralj dao Musoliniju mandat za formiranje vlade.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Зоран Ловћенац

30.10.2022 19:41

Ее ово је европа и њене вредности,нажалост.А ми хоћемо код њих.Страшно