UZBUNA NA OSTRVU Severna Koreja ispalila projektile
EPA/KCNA

Projektili su pali izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od demarkacione linije, sporne međukorejske pomorske granice, prenosi Rojters.

"Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko demarkacione linije kao odgovor na provokaciju", saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Oglasile se sirene na ostrvu

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung i tamošnji stanovnici su evakuisani u podzemna skloništa.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od SAD i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera.

SAD i Južna Koreja započele su u 31. oktobra jednu od najvećih zajedničkih vojnih vazduhoplovnih vežbi, sa stotinama borbenih aviona koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći deo nedelje.

PJONGJANG ISPALIO DVE BALISTIČKE RAKETE Tenzije između Severne i Južne Koreje rastu

Operacija pod nazivom "Vigilant Storm" trajaće do 4. novembra i uključiće oko 240 ratnih aviona koji će izvršiti oko 1.600 preleta, navele su američke vazduhoplovne snage u prošlonedeljnom saopštenju, prenosi britanska agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je SAD da zajedno sa Južnom Korejom, pod plaštom vojnih vežbi, zapravo vežba za potencijalnu invaziju na Pjongjang, zapretivši "novim moćnim kontra merama".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading