ČARLSU PONESTAJE VERNIKA! Za samo deset godina desila se velika promena u Ujedinjenom Kraljevstvu
Foto: EPA/ANDY RAIN

Ove dve britanske nacije pale su sa 59 procenata hrišćana, koliko ih je bilo 2011. godine, na 46 odsto, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Takođe, povećan je i broj ateista sa 25 na 37 odsto. Više je i muslimana, kojih je 2011. bilo pet, a sad ih je 6,5 odsto. Broj budista, hinduista, Jevreja, Sika i drugih ostao je približno isti. Engleska je, inače, hrišćanska zemlja sa vrhovnom Crkvom Engleske, na čijem je čelu kralj.

U ovogodišnjem popisu stanovništva za Englesku i Vels odgovori na verska pitanja bili su dobrovoljni, ali je čak 94 odsto građana pristalo da se izjasni, što je mali pomak u odnosu na 2011, kada je odgovorilo 93 procenta stanovnika.

Interesantno je i da je broj onih koji se identifikuju kao belci pao sa 86 na 82 odsto. Azijati, kako u Britaniji podrazumevaju stanovnike mahom Južne Azije, uključujući i Indiju, Pakistan i Bangladeš, druga su rasa po brojnosti pošto su sa 7,5 skočili na 9,3 odsto.

Ostavka u Bakingemskoj palati zbog rasizma

Počasna članica osoblja Bakingemske palate Suzan Hasi podnela je ostavku nakon incidenta u kojem je više puta pitala tamnoputu Ngozi Fulani, koja vodi dobrotvornu organizaciju za žrtve porodičnog nasilja, iz kog dela Afrike je došla, uprkos upornim tvrdnjama Furlani da je britanska državljanka.

Incident se dogodio na prijemu kraljeve supruge Kamile za žene koje su angažovane u borbe protiv nasilja u porodici.

I broj crnaca je porastao sa 1,8 na 2,5 odsto, kao i onih koji su izabrali da se izjasne kao „ostali“ (sa 0,6 na 1,6 odsto).

Čak 90 odsto ispitanika izjasnilo se po jednoj od ostrvskih nacionalnosti, odnosno kao Englezi, Velšani, Škoti, Severni Irci, Britanci ili Korniši (etnička grupa koja živi u i oko grada Kornvola, a koja je priznata kao nacija u Velikoj Britaniji). Ipak, i u ovoj statistici je zabeležen pad pošto se 2011. 92 odsto stanovnika izjasnilo kao pripadnici jedne od ovih nacija.

Interesantno je da su iza njih po brojnosti Poljaci (1%), a za njima slede Rumuni (0,8%). Indijaca ima 0,6 odsto, a Iraca i Italijana 0,5. Što se tiče jezika, nakon engleskog su najzastupljeniji poljski, rumunski, pendžabi i urdu.

Podatke za Škotsku i Severnu Irsku objaviće njihove nacionalne kancelarije za statistiku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading