OTKRIVA SE POZADINA ATENTATA NA KENEDIJA Nakon 60 godina, Nacionalni arhiv objavio preko 13.000 strogo poverljivih dokumenata
Video isečak

Nacionalni arhiv je u četvrtak objavio hiljade ranije strogo poverljivih dokumenata prikupljenih u okviru vladine revizije ubistva predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine.

Preko 13.000 dokumenata je drugi od dva depoa dokumenata u vezi sa atentatom na DžFK-a koje je predsednik Džo Bajden naredio prošle godine kada je Bela kuća odložila javno objavljivanje zbog pandemije Covid-19.

„Duboka nacionalna tragedija ubistva predsednika Kenedija nastavlja da odjekuje u američkoj istoriji i u sećanjima tolikog broja Amerikanaca koji su bili živi tog užasnog dana; U međuvremenu, potreba za zaštitom zapisa u vezi sa atentatom je oslabila s vremenom“, navodi se u memorandumu Bele kuće u četvrtak.

„Zbog toga je od ključne važnosti da se obezbedi da vlada Sjedinjenih Država maksimizira transparentnost otkrivanjem svih informacija u evidenciji u vezi sa ubistvom, osim kada najjači mogući razlozi savetuju drugačije", navodi se.

Bajden je u dopisu naveo da Nacionalni arhiv i druge agencije imaju rok do maja 2023. da pregledaju preostale privatne dokumente. Nakon toga, „svaka informacija zadržana iz javnog diskursa koju agencije ne preporučuju za dalje odlaganje“ biće objavljena pre 30. juna 2023.

Kenedijevo ubistvo izazvalo je vrtlog pitanja javnosti i istraživača, mnoštvo teorija zavere i refleksivnu tajnost od vlade. Istraživači su upozorili da će verovatno biti potrebni dani da se pregledaju hiljade dokumenata finim  češljem kako bi se osiguralo da nema novih tragova oko atentata ili novih istorijskih informacija o operacijama CIA i FBI 60-ih godina.

Ali za mnoge zakonodavce i zagovornike transparentnosti, objavljivanje svih preostalih dokumenata predstavlja vraćanje vere u funkcionisanje vlade. Ispitivanja javnog mnjenja odavno su pokazala da većina Amerikanaca ne veruje zvaničnom nalazu Vorenove komisije da je Kenedija ubio jedan čovek, Li Harvi Osvald, delujući sam.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dalibor

16.12.2022 18:48

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha jes boli ga qrac ubio ga sam hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, Kenedi je ukinuo FED i zato je ubijen, prva odluka njegovog naslednika koga je doveo jevrejski lobi je da ponisti tu odluku, pametnome dovoljno ...... Osvald sam :D :D :D:D:D:D:D::D:D:D:D