Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Autor teksta Helen Dejvidson je ukazala na zajedničke pomorske vežbe Rusije sa Kinom.

- Vežbe su znak jačanja vojnih veza između Kine i Rusije. Ove godine, Si Đinping i Vladimir Putin proglasili su bezgranično prijateljstvo nedeljama pre početka rata u Ukrajini. Komunistička partija Kine je u velikoj meri podržala Rusiju - navodi se u tekstu.

Vlasti Rusije i Kine zajedničkim naporima pokušavaju da unište NATO. Do ovog zaključka došla je šefica američke diplomatske misije pri NATO-u Džulijana Smit.

Ona je izrazila uverenje da je raspad NATO-a glavni cilj Pekinga i Moskve.

„Ove dve (Rusija i Kina) sve više dele sredstva koji bi trebalo da izazovu nespokojstvo NATO-a“, rekla je Smit za Fajnenšel tajms.

 

Rusija i Kina od 21. do 27. decembra održavaju zajedničke pomorske manevre „Pomorska interakcija-2022” u Istočnom kineskom moru, uz raketno i artiljerijsko gađanje.

Planirano je zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje, kao i razvoj zajedničkih protivpodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu naoružanja.

Pored pomorske komponente, u vežbu će biti uključeni i avioni i helikopteri mornaričke avijacije Pacifičke flote i Mornarice PLA, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusiju će na vežbama predstavljati vodeći brod Pacifičke flote, krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, ratni brodovi Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov i Perfekt.

Od kineskih pomorskih snaga će u vežbu biti uključena dva razarača, dva patrolna broda, integrisani brod za snabdevanje i dizel podmornica.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading