"DA LI SU IZGUBILI RAZUM U BERLINU?" Novogodišnja čestitka nemačke ministarke odbrane naišla na žestoke kritike (VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram

Poruka je naširoko ocenjena kao "sramota" i navela je opozicione političare i neke novinare da traže njenu ostavku.

Na snimku objavljenom na njenoj ličnoj Instagram stranici u subotu uveče, Lambrehtova se može videti kako stoji nasred berlinske ulice, a iza nje puca glasan vatromet.

- Rat besni usred Evrope - kaže ministarka u jednom trenutku, ne pominjući ni Rusiju ni Ukrajinu. Lambrehtova zatim kaže da je tokom protekle godine imala "mnogo susreta sa zanimljivim i sjajnim ljudima"  i da je stekla "mnoge posebne utiske"  u vezi sa sukobom koji je u toku.

- Želela bih da vam kažem od srca hvala na tome - dodaje ona. 

Član Odbora za odbranu Bundestaga, Serap Guler, označio je poruku ministra kao  „sramotu“ koja je samo dodala gomilu njenih prethodnih navodnih grešaka.

- Svakog dodatnog minuta kancelar (Olaf Šolc) i dalje drži za ovog ministra i dodatno šteti ugledu naše zemlje, bio bi pred njegovim vratima - rekao je poslanik Konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – najveće nemačke opozicione stranke.

Ne radi se samo o imidžu same ministarke, već o percepciji Nemačke u Evropi i širom sveta, upozorio je Guler, pitajući se "ko bi to više trebalo da nas shvata ozbiljno?"

Bivši lider CDU-a, Armin Lašet, takođe se obrušio na nemačku vladu zbog Lambrehtine poruke.

- Da li su izgubili razum u Berlinu? - napisao je na Tviteru, pitajući se da li Šolcu "zaista nije stalo do imidža Nemačke u Evropi i svetu".

Vlada je odbila da komentariše situaciju, a zamenica portparola vlade Kristijan Hofman rekla je novinarima  "Ne vidim razlog da sada ovo ocenjujem".

CDU mesecima poziva na Lambrehtinu ostavku. Šolc je do sada podržavao načelnika odbrane, a u intervjuu za list SZ u decembru, rekao je da je Lambreht bila "prvorazredni ministar odbrane". 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading