Noćna mora Zapada
Foto: Twitter/printscreen

"Glavna politička i ekonomska noćna mora za Zapad, kao deo njegove strateške antiruske linije, bez obzira da li se ona sprovodi u pozadini Novog svetskog poretka ili dolazi iz drugih dubokih motiva, jesu naši odnosi sa Azijom koji se dinamično razvijaju", rekao je ruski diplomata u intervjuu listu "Izvestija".

Prema njegovom mišljenju, savremeni svet ne želi da se "pridržava pravila igre koja nameće Zapad, a zemlje koje su drugačije orijentisane ne žure da se učlane u nove zatvorene koalicije istomišljenika".

"Ove zemlje ne nameravaju da troše svoje resurse na blokovske šeme, kao i da podgrevaju geopolitičke i geoekonomske ambicije SAD i njihovih saveznika. Azijske zemlje se rukovode principima blagostanja i prosperiteta naroda, a ne geopolitičkim rivalstvom", naglasio je on.

Realna situacija tera Tokio da odustane od "principa" i da sarađuje s Rusijom
Rudenko je istakao i da je Tokio "uronjen" u sankcije protiv Ruske Federacije, ali da stvarni život tera Japan da odustane od "principa" i sarađuje s Moskvom u neophodnim oblastima.

"Za nas je jasno da zvanični Tokio bespogovorno ispunjava politički nalog Vašingtona, tako što u potpunosti učestvuje u sankcijama. Međutim, kako pokazuje praksa, stvarni život tera Japance da odustanu od svojih 'principa' odvojenih od nacionalnih interesa u odnosu na one oblasti u kojima ne mogu ništa da rade bez saradnje s Rusijom", rekao je on.

Rudenko je precizirao da su japanske vlasti preporučile lokalnim kompanijama, akcionarima naftnih i gasnih projekata Sahalin 1 i 2 da zadrže vlasništvo u njima pod izgovorom da će tako obezbediti energetsku bezbednost zemlje.

"Administracija Fumia Kišide zatražila je od svojih partnera iz organizacije G-7 da povuku sirovu naftu koja dolazi u Japan iz projekta Sahalin-2 iz restriktivne šeme koja predviđa gornju granicu cena za energente ruskog porekla", zaključio je ruski diplomata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading