BORELJ ODUŠEVLJEN Šef evropske diplomatije pohvalio BiH na sankcijama koje je uvela Rusiji
Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik Žosep Borelj sastao se danas u Briselu sa predsedavajućom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borelj je ponovio posvećenost EU putu Bosne i Hercegovine ka EU. On je istakao da je davanje statusa kandidata za članstvo u EU u decembru bila važna prekretnica, koja je potvrdila evropsku budućnost zemlje.

Pozvao je Predsedništvo da unapredi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njenih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

On je odbacio neodgovornu retoriku i postupke koji imaju za cilj podrivanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i istakao da takvom ponašanju nije mjesto u Evropskoj uniji.

Ponovio je da je EU i dalje spremna da pruži podršku zemlji, skrećući posebnu pažnju na pomoć EU Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, uključujući i deminiranje, u okviru Evropskog fonda za mir.

U kontekstu nelegalne i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu, visoki predstavnik Borelj je istakao važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava.

On je pohvalio BiH što je osudila agresiju i povinovala se sankcijama EU bez presedana ruskom rukovodstvu i njegovoj ratnoj ekonomiji.

Borelj je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz EU u spoljnopolitičkim stavovima i odlukama, u skladu sa strateškim izborom zemlje za evropske integracije.

EU će, s druge strane, takođe nastaviti da stoji uz građane Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je kroz Paket energetske podrške, za koji je BiH dodijeljeno 70 miliona eura za podršku ugroženim domaćinstvima.

BORELJ UPOZORIO NA ALARMANTNU SITUACIJU "Potrebni su nam ti tenkovi"

Dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu i zajedno rade na unapređenju puta Bosne i Hercegovine ka EU, kako bi doprineli boljoj budućnosti svih u zemlji, a posebno mlađe generacije, saopšteno je iz Diplomatske službe Evropske unije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading