Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

List je naveo da će Sijev sastanak sa Putinom biti deo napora za početak mirovnih pregovora za Ukrajinu i da će omogućiti da ponovi svoje pozive da se nuklearno oružje ne koristi, preneo je Rojters.

Podsetimo, Putin bi danas mogao da se satane sa visokim diplomatom Komunističke partije Kine u Moskvi, saopštio je Kremlj u ponedeljak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da "ne isključujemo Putinov sastanak sa Vang Jijem", najvišim spoljnopolitičkim zvaničnikom Komunističke partije Kine, koji je u poseti ruskoj prestonici.

Peskov je pozdravio veze Rusije i Kine kao "višedimenzionalne i savezničke prirode".

Vangova poseta Moskvi dolazi u trenutku kada je predsednik Džo Bajden u ponedeljak nenajavljeno posetio Ukrajinu kako bi se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i pokazao podršku SAD Kijevu uoči jednogodišnje ruske vojne operacije.

 

Vangov put u Rusiju usledio je nakon razgovora u subotu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti u Minhenu. Blinken je u tvitu nakon sastanka rekao da je ponovio upozorenje Kini o pružanju pomoći Rusiji u Ukrajini, uključujući pomoć Moskvi u izbegavanju sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Kina, koja je proglasila prijateljstvo sa Rusijom "bez granica", naglašeno je odbila da kritikuje postupke Moskve, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Kremlja, i osudila je kaznene sankcije uvedene Rusiji.

Rusija je zauzvrat snažno podržala Kinu usred tenzija sa SAD oko Tajvana.

Dve zemlje održale su seriju vojnih vežbi koje su pokazale sve bliskiju odbrambenu vezu usred tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading