KO ĆE PRVI UDARITI? Nuklearne tenzije između Amerike i Kine sve jače!
Foto: AP/Andy Wong

„Pošto su kineski lideri došli do zaključka da su njihove nuklearne sposobnosti nedovoljne, Kina preorijentiše svoje nuklearne sposobnosti za stratešku konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama“, navodi se u izveštaju.

Autori pišu, da su lideri u Pekingu navodno „zabrinuti činjenicom da je zbog rastuće napetosti u bilateralnim odnosima, modernizacije nuklearnog arsenala SAD,  verovatnoća prvog nuklearnog udara Sjedinjenih Država se povećala“.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

„Peking neće pristati na sporazume koji bi ograničili njegove planove, i neće pristati da pregovara o sporazumima koji bi konsolidovali superiornost Sjedinjenih Država ili Rusije“, saopštila je američka obaveštajna zajednica, upozoravajući da bi „rastuće poverenje Pekinga u svoje nuklearne sposobnosti, moglo dovesti do porasta konvencionalnih sukoba“, kao i na podatke da „Kina gradi stotine silosa za ICBM“.

Autori izveštaja takođe upozoravaju, na rastuću američku konkurenciju iz Kine u oblastima kao što su svemir i tehnologija.

Ranije u martu, pomoćnica predsednika za unutrašnju bezbednost Elizabet Šervud-Rendal, rekla je, da Sjedinjene Države moraju da održe kontakte sa Kinom, kako bi svele na minimum nuklearne pretnje u kontekstu rastućeg nuklearnog arsenala u svom azijskom rivalu.

U Pekingu izjavljuju da Vašington promoviše teoriju o „nuklearnoj pretnji” iz Kine, tražeći izgovor za proširenje svog nuklearnog arsenala, gde je i on sam, glavni izvor „nuklearne pretnje” u svetu.

Vašington je u više navrata isticao svoj interes, da se Kina uključi u raspravu o mogućem sporazumu o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali Peking ne pristaje na takve pregovore.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading