tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

„Sada, 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, postoje znaci da se bliži kraj unipolarnog sveta kojim dominiraju Sjedinjene Države“, rekao je Stil.

Istovremeno, broj rivala uključuje ne samo Rusiju, već „sve samouvereniju Kinu“, smatra autor.

"Aktivni su i lideri Globalnog juga“, dodao je on.

Takođe je povukao paralele između američke invazije na Irak i ruske specijalne operacije u Ukrajini . U prvom slučaju, akcije Amerike , koje se smatraju ratnim zločinima, nisu izazvale nikakve sankcije od strane lidera zapadnih zemalja, dok je gotovo ceo Zapad uzvratnim merama izašao protiv Novog svetskog poretka.

Međutim, naveo je Stil, akcije SAD i njihovih saveznika su upitne u Aziji , Africi i Latinskoj Americi . Njihovi lideri su skeptični prema tvrdnji Vašingtona da naoružavanje Ukrajine „samo pomaže da se odbrani“ i veruju da je Bela kuća nameravala da to dovede do promene režima u Rusiji.

Tako je, prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne poslove, u nekoliko ključnih zemalja otkrivena promena u javnom mnjenju u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Građani Кine, Turske i Indije bi želeli brzi završetak sukoba, čak i kada bi Ukrajina morala da prihvati teritorijalne ustupke.

Osim toga, zapadni lideri su izrazili zabrinutost zbog slabljenja podrške njegovoj liniji. Na primer, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da posmatra širom sveta, posebno u južnim zemljama, jačanje „ruskog narativa“. Zauzvrat, francuski predsednik  Emanuel Makron izrazio je nezadovoljstvo gubitkom poverenja Globalnog juga.

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG Ukrajini postavljen novi ultimatum!

U zaključku, autor je primetio da se era američke dominacije, uprkos povećanju uticaja Vašingtona na Evropu u svetlu sukoba u Ukrajini, može završiti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading