"DUH OPŠTENARODNOG OTPORA" Lukašenko: Pošast nacizma se prikrala granicama!
Foto: AP/Foto: AP

- Na jedan turobni datum – 22. marta – sećamo se stanovnika sela Hatin, hiljada drugih naših sela i gradova, koje su nacisti zverski uništili tokom Velikog otadžbinskog rata. Rata koji je bez ceremonije upao u našu kuću i odneo svakog trećeg. Godinama kasnije, gorčina i gnev ne jenjavaju, posebno danas, kada je pošast nacizma našla sledbenike među plaćenicima, izdajnicima i zločincima i prikrala se našim granicama - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika. 

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

Napomenuo je da u svakom kutku Belorusije postoji istorija sopstvenog Hatina. "Boli shvatiti koliko novih života nije rođeno, koliko dece nije sazrelo, koliko je sudbina prekinuto zbog sumanutih ideja, slepe mržnje i krvave surovosti", naglasio je predsednik.

Lukašenko je rekao da su za sledbenike ideja nacizma „Belorusi imali i imaju jedan odgovor – duh opštenarodnog otpora“.

„Dužnost živih prema palim je da razotkriju počinioce masovnog genocida, pažljivo čuvaju sećanje na te strašne događaje i spreče da nevolja ponovo izbije u našu svetu zemlju“, dodao je on.

Hatin je belorusko selo koje se nalazi 54 kilometra severozapadno od Minska i spaljeno je zajedno sa svojim stanovnicima 22. marta 1943. od strane fašističkih osvajača. Trenutno se na ovom mestu nalazi memorijalni kompleks u znak sećanja na stotine sela uništenih tokom rata i ljudske žrtve koje je beloruski narod pretrpeo u Velikom otadžbinskom ratu.

U aprilu 2021. godine, generalni tužilac Belorusije Andrej Šved objavio je da je pokrenuo krivični postupak o činjenici genocida nad stanovništvom BSSR-a tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. Generalni tužilac je napomenuo da će Minsk pokrenuti pitanje izručenja još živih ratnih zločinaca za otvoreno suđenje na teritoriji republike. On je naveo i da beloruska strana namerava da podnese dokaze Međunarodnom tribunalu za pokretanje postupka za priznavanje genocida nad beloruskim narodom tokom ratnih godina, prenela je RIA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading