FRANCUSKA ŠPIJUNIRA RUSE NA KRIMU Zašto Britanci više ne lete sami?
Foto: mil.ru

Francuska za takve misije koristi avione „miraž 2000 C” koji su opremljeni posebnim podvesnim kontejnerima koji sadrže opremu za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Upotreba tog aviona je iznenadila stručnu javnost jer ta letelica nije namenjena za tu vrstu zadataka.

„Miraž 2000” je do sada izvodio zadatke presretanja, vazdušne odbrane, uključujući i napade na ciljeve na zemlji. Prve borbene misije te vrste, francusko ratno vazduhoplovstvo je izvelo u ratu u Bosni i Hercegovini gde su „miraži 2000” bombardovali položaje Vojske Republike Srpske.

Inače taj tip aviona je upravo u postupku povlačenja iz upotrebe i bilo je reči o tome da bi Ukrajina mogla da dobije „miraže”.

Poverljiva dokumenta su otkrila i da je Amerika u misijama nadzora Krima u najmanje devet prilika koristila bespilotne letelice tipa „Er-Kju 170”.

To je dron koji leti na velikim visinama i tokom više sati može da nadzire teren i podatke preusmerava štabovima i vojnim jedinicama.  Letelica je korištena u Avganistanu gde je učestvovala u misijama potrage za Osamom Bin Ladenom. Inače, „Er-Kju 170” ima stelt karakteristike koje pružaju kakvu – takvu bezbednost u blizini vazdušnog prostora pod kontrolom Rusije.

Ona je na Krimu dodatno pojačala PVO odbranu koja sada uključuje modernizovane sisteme S-300 i S-400, sa najsavremenijim radarima.

Nad Crnim morem u blizini Krima redovno patroliraju ruski avioni. Tokom takve patrole, oni su nedavno oborili dron „Em-Kju-9 riper”.

Piloti Su-27 prvo su ispuštali gorivo ispred drona a onda je jedan pilot „potkačio” dron koji se posle toga srušio u more.

Potencijalno najopasniji susret dogodio se 9. septembra 2022. godine kada je ruski lovac Su-27 iznad Crnog mora zbog nesporazuma u komunikaciji ispalio raketu u blizini  špijunskog aviona RC-135 u vlasištvu Kraljevskih vazdušnih snaga Velike Britanije.

Ruski piloti su rekli da je to bila tehnička greška dok su njihove kolege iz Britanije posle toga tražile vazdušnu zaštitu lovaca.

Nakon toga, špijunski avioni obavezno imaju pratnju „tajfuna”.   

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA   

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading