"UHAPSIĆEMO PUTINA, AKO DOĐE!" Hladan tuš za Moskvu
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin biće uhapšen ako kroči u južnoafričku provinciju Zapadni Kejp tokom očekivane posete ove godine, upozorio je lider tog regiona.

"Putin dosledno i nasilno ugrožava slobode ukrajinskog naroda i onih u njegovoj zemlji koji se usuđuju da zauzmu principijelan stav protiv njegovih brutalnih postupaka", rekao je Alan Vind, šef provincije Zapadni Kejp.

Međunarodni krivični sud (ICC) je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje Putina, koji bi trebalo da prisustvuje konferenciji BRIKS-a u Zapadnom Kejpu.

BRIKS je blok koji uključuje Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je ranije ove nedelje da je najavio povlačenje zemlje iz članstva u MKS, ali je njegova kancelarija odmah povukla te komentare, rekavši da je to pogrešna komunikacija i da će Južna Afrika ostati potpisnica Rimskog statuta.

"Regovaćemo mi, ako oni neće"

Vinde je rekao da je neprihvatljivo da njegova zemlja planira da ugosti ruskog predsednika Putina na samitu BRIKS-a.

Rekao je da bi, ako Putin dođe u Zapadni Kejp, pokrajinska vlada dala da ga uhapse njeni oficiri iz Plana za sprovođenje zakona (LEAP) koji finansira vlada Zapadnog Kejpa.

NAJVEĆE UPOZORENJE PRIGOŽINA DOSAD Rusija će prestati da postoji ako se ne izbavi od birokratije

"Ako južnoafrička policijska služba ne dobije uputstva da reaguje, mi ćemo", rekao je Vind, šef provincije koja uključuje turistički grad Kejptaun.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading