HOĆE LI OVO ULITI STRAH PUTINU? NATO pokrenuo "Prolećnu oluju"
Foto: Alo/Foto: Alo! Ilustracija A.V.

TAPA je najveća vojna baza u Estoniji i jedna od najbližih ruskoj granici od svih članica NATO-a.

Poslednjih dana je postala stecište estonskih, britanskih, francuskih i drugih snaga Alijanse uoči masovne vojne vežbe u kojoj učestvuje 14.000 vojnika iz 11 zemalja, piše "Forin polisi".

Vežba pod imenom "Prolećna oluja" ima za cilj da testira zajednički odgovor NATO saveznika u slučaju bilo kakvog vojnog upada iz Rusije.

NATO je od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini učinio mnogo da se razmrda i vrati svom starom poslu kolektivne odbrane, u stilu Hladnog rata, ali to nije ni izbliza dovoljno da ublaži nervozu članica koje se nalaze na istočnom krilu Alijanse, ocenjuje isti izvor.

Jedan od glavnih metoda za odvraćanje, barem se tako nadaju saveznici u NATO-u, jeste izvođenje vežbi poput "Prolećne oluje".

-Rusija razume samo jednu stvar, a to je moć. Moraju da nas vide sa našim saveznicima, da smo spremni za borbu od prvog trenutka, rekao je jedan vojni oficir, prenosi "Forin polisi".

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jurišne helikoptere "vajldket" i "apač" u Estoniju da učestvuju u "Prolećnoj oluji", dok je Francuska poslala oklopna borbena vozila AMKS-10 RC i samohodne haubice "Cezar".

“Prolećna oluja" je jedna od desetina velikih vojnih vežbi koje su NATO zemlje organizovale kako bi pokazale vojnu moć Rusiji. Od prošlog februara, veličina i obim vojnih vežbi se povećao.

Od maja do septembra ove godine planirano je 18 velikih vežbi u NATO članicama, prema podacima njihovog vojnog štaba, a neki uključuju i učešće na hiljade vojnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi NATO trupe stacionirane u Estoniji, zajedno sa snagama Francuske i Danske. Oni se upoznaju sa terenom i smišljaju kako je najbolje braniti male baltičke zemlje ako se dogodi najgori scenario - napad Rusije.

Uprkos tome što se radi o maloj zemlji koja ima svega 1,3 miliona stanovnika, Estonija je povećala potrošnju za odbranu na tri odsto BDP-a do 2024. i nabavljala vrhunsko oružje kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i rakete HIMARS.

Iako je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, njeni vazdušni i pomorski kapaciteti ostaju uglavnom netaknuti, navodi "Forin polisi".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading