Morsko dno
Foto: Printscreen/Twitter

Novinski snimci koje je podelio Gilen govore o tome kako je plovilo iznenada zahvatila snažna podvodna struja koja ga je gurnula prema propelerima Titanika teškim 21 tonu.

Nakon što se zaglavila ispod krme, posada je pokušala da se izvuče - u tom trenutku se začuo prasak kada su komadi krhotina viđeni kako plutaju kroz vodu.

- Dakle, jesmo li zaglavili, ili šta? - na snimku se čuje glas koji pita.

Tim je na kraju uspeo da oslobodi podmornicu i vrati je na površinu, ali Gilen je rekao da je nesreća "skoro odnela njegov život".

 

 

Gilen je bio na podmornici Mir 1 koja je izgrađena 1987.

On je u svojoj knjizi iz 2021. godine rekao: "Činilo mi se da idemo prema propeleru prebrzo – i, što je još gore, ubrzavamo. Кasnije sam saznao da je naša podmornica slučajno zahvaćena brzom, dubokom podvodnom strujom. Delić sekunde kasnije, Mir 1 je udario u propeler Titanika. Osetio sam šok od sudara, zarđale krhotine su se srušile na našu podmornicu, zaklanjajući mi pogled kroz otvor".

Gilen je rekao da je prošlo 30 minuta i da je tim pokušavao da pomeri brod "pomerajući ga napred-nazad, napred-nazad".

U ovom trenutku je počeo da misli da neće uspeti.

Ali rekao je da je tada iznenada osetio kao da je "nevidljivo prisustvo" ušlo u podmornicu, i "ubrzo potom sve je utihnulo" pre nego što je motor "prestao da buči" i osetio je da ponovo lebde.

Tim je uspeo da oslobodi Mir 1 iz propelera, ali Gilen je priznao da ni danas nije u potpunosti razumeo kako je preživeo incident.

Podsećamo, turistička podmornica koja je vodila bogate istraživače da razgledaju olupinu Titanika za čak 250.000 dolara po karti nestala je sa pet ljudi u njoj. Kako smo ranije pisali, stručnjaci procenjuju da postoje četiri moguća scenarija šta se desilo sa nestalom podmornicom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading