EU SE SPREMA ZA SUKOBE Brisel naredio širenje vojne industrije, počinje masovna proizvodnja oružja
EPA

Ukrajinske vojne snage dugoročno mogu da računaju sa znatno većim količinama municije i raketa „Made in EU“. Predstavnici vlada zemalja-članica Evropske unije, odnosno Evropskog parlamenta, tokom protekle noći postigli su dogovor oko načina da se proizvođači oružja u EU motivišu da povećaju kapacitete, i to uz pomoć finansijskih podsticaja.

Taj paket mera Evropska komisija predložila je u maju, a njime je predviđeno povećanje izdataka iz budžeta Unije u visini od 500 miliona evra.

Problemi s proizvodnim kapacitetima

Sporazum je novi dokaz za neumorni angažman Evropske unije s ciljem podrške Ukrajini, izjavila je Margarita Robles ministarka odbrane Španije, zemlje koja je od 1. jula preuzela predsedavanje EU. Osim toga, kako je dodala, dogovor demonstrira spremnost Unije da jača svoje odbrambeno-tehnološke i industrijske temelje. Time se garantuju dugoročna bezbednost i odbrana građana EU, dodala je Robles.

Do sporazuma je došlo pre svega zbog problema s kojima su se suočile članice EU u isporukama dovoljnih količina artiljerijske municije, odnosno raketa koje su Kijevu potrebne u odbrambenom ratu protiv Rusije. Proširenjem proizvodnih kapaciteta, trebalo bi da se spreče „uska grla“ u snabdevanju ukrajinske vojske, odnosno da se obezbedi da i članice Evropske unije u budućnosti budu u stanju da se u slučaju potrebe odbrane i da imaju dovoljne količine zaliha vojne opreme.

Noćašnji sporazum formalno mora da podrži i Savet EU, odnosno mora da ga potvrdi Evropski parlament. Nakon zvaničnog prihvatanja, ta odredba bi, procenjuju u EU, da stupi na snagu već do konca jula.

Kasetna municija za Ukrajinu?

U međuvremenu su se u medijima pojavile informacije da su Sjedinjene Američke Države navodno spremne da isporuče Ukrajincima i spornu kasetnu municiju. Uskoro mogla da usledi i zvanična najava tog poteza, i to uprkos kritikama, pišu američki mediji pozivajući se na izvore u vladi SAD.

Prema tim navodima, odluka se trenutno nalazi na radnom stolu predsednika Džozefa Bajdena. Od njega, tvrdi se, zavisi kada će ona biti zvanično saopštena, odnosno kada će se javno objaviti i odluka o novom paketu pomoći za Ukrajinu.

„O kasetnoj municiji se razmišlja. Kada planovi budu i zvanično objavljeni, daćemo više detalja“, obećao je portparol Pentagona Pet Rajder.

Upotreba kasetne municije je međunarodnim sporazumom zabranjena, pre svega zbog toga što je ta vrsta oružja ekstremno opasna za civilno stanovništvo.

SAD, Ukrajina i Rusija ne podržavaju sporazum

Kasetne bombe sadrže veći broj takozvanih „subprojektila“, odnosno bombica manjeg kalibra, koje izleću iz kućišta nakon aktiviranja bombe. Manje bombe često ne eksplodiraju odmah nakon aktiviranja, pa može da prođe i dosta vremena nakon korišćenja kasetnih bombi, a da one i dalje predstavljaju opasnost.

Međunarodnim sporazumom iz Osla zabranjeno je korišćenje kasetnih bombi, ali SAD, Ukrajina i Rusija taj sporazum nisu potpisale. Portparol Pentagona kaže da je svestan kritika koje prate tu najavu, ali napominje da SAD žele da Ukrajini isporuče „samo modernu i relativno bezbednu kasetnu municiju“, prenosi izjavu nemački javni servis ARD.

Pentagon odavno razmišlja o isporuci

Ukrajinci već odavno traže kasetnu municiju – i rakete, ali i bombe uz pomoć kojih istovremeno može da se pogodi više ciljeva. Kako se nadaju, na taj način mogu da se probiju ruske odbrambene linije, kako bi se ostvario napredak u kontraofanzivi.

U Pentagonu već odavno razmišljaju o isporukama, potvrdio je još prošle nedelje načelnik Glavnog štaba američke vojske Mark Majli. I druge evropske zemlje isporučile su kasetnu municiju, a Rusi je ionako koriste – opravdao je on tu ideju SAD.

Nakon što su objavljeni planovi američke vlade oko slanja te vrsta naoružanja Kijevu, nije dugo trebalo čekati na reakciju organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Između ostalih, i Amnesti internešenal oštro je osudio tu nameru: upotreba kasetne municije nije u skladu s međunarodnim pravom. Amnesti dodaje da je to velika pretnja za živote civila, dugo nakon okončanja nekog konflikta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading