Orka kit
Foto: EPA/Spanish Inland Revenue

Zoran Ereš sa Instituta „Ruđer Bošković“ kaže da je isprva plovidba tekla sasvim uobičajeno i da se petočlana posada, nakon prvih ekcesa morske bolesti, dobro slagala.

Iz Francuske su isplovili 2. jula i krenuli na tronedeljnu plovidbu. Sa populacijom orki u okolini Gibraltara, poznatoj po agresivnom ponašanju i brojnim napadima, susreli su se četvrtog dana.

"Naš prvi susret sa orkama bio je severno od Gibraltara 6. jula. Došle su iznenada. Jedna ili dve odrasle sa mladunčetom i nežno kvrcnuli u trup broda dva ili tri puta. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunče je došlo tik iza krme broda. Smanjili smo gas motoru i odvojili ga od propelera. U tom trenu je brod postao orkama nezanimljiv i nakon ovog kratkog susreta udaljili su se u smeru Biskajskog zaliva“, naveo je Ereš.
Sedam dana kasnije došlo je do drugog susreta.

"U četvrtak, 13.7.2023. u 14:12. Na ulazu smo u Gibraltarski moreuz. Oseća se topli i vlažni vazduh. Kako prigodno. S leve strane se vidi obala Evrope, a s desne Afrika“, priseća se Ereš.

Kaže da je izdaleka video kako dolaze. Kapetan je odmah upalio oba motora jer su do tada jedrili. Plan je bio da upale motore i zablokiraju kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo.

„Tek koji trenutak posle spazim dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kojeg su 5 do 10 sekundi plivali. Zatim su ga krenuli udarati nosom i gledati naše reakcije. Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Prate nas i pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspevaju, ali ređe. Kapetan kaže da je fizička sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci“, prepričao je saradnik Instituta „Ruđer Bošković“.

Orke su ih ostavile tek kada su okrenuli ka kopnu.

"Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada verovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara“, dodao je Ereš za Indeks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading