Peking
Foto: Alo/Shutterstock

Kina smatra Tajvan svojom otcepljenom provincijom koju je potrebno ponovo zauzeti i silom ako je potrebno i zabranjuje svojim diplomatskim partnerima - uključujući SAD, da imaju formalne veze sa zvaničnicima u Tajpeju, prenosi AP.

Iako ne priznaje Tajvan kao državu, Vašington održava čvrste nezvanične veze sa otcepljenim ostrvom i obavezao se da će pomoći Tajvanu da se odbrani u slučaju invazije. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning potvrdila je tokom današnjeg brifinga za novinare u Pekingu da je Kina uložila formalni protest SAD zbog Laijeve posete sledećeg meseca.

"Kina se oštro protivi bilo kakvom obliku zvanične razmene između Sjedinjenih Država i Tajvana. Odlučno odbijamo da separatisti za nezavisnost Tajvana posećuju Sjedinjene Američke Države pod bilo kojim izgovorom i iz bilo kog razloga, kao i bilo koji oblik američkog podržavanja i podrške tajvanskim separatistima", rekla je portparolka Mao Ning.

Ona je predočila da će Kina pažljivo pratiti razvoj događaja i preduzeti odlučne i snažne mere da odbrani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading