RUSI EVAKUIŠU CELO SELO Ljudi su u opasnoj zoni, padaće rakete
Foto: EPA

Rusija će evakuisati selo na svom dalekom istoku 11. avgusta u okviru lansiranja prve ruske misije sletanja na mesec u skoro pola veka, rekao je lokalni zvaničnik u ponedeljak. Lunarni lender Luna-25, prvi ruski od 1976. godine, biće lansiran sa kosmodroma Vostočni, oko 5.550 kilometara istočno od Moskve, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Stanovnici naselja Šahtinskij u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja, biće evakuisani rano ujutro 11. avgusta, pošto se selo nalazi u predviđenoj oblasti gde će raketni pojačivači pasti nakon što se razdvoje.

- Ušće reka Umalta, Usamah, Lepikan, Tastah, Saganar i oblast trajektnog prelaza na reci Bureja spadaju u predviđenu zonu pada - rekao je Aleksej Maslov, načelnik Verhnebureinskog okruga u oblasti Habarovsk u aplikaciji za razmenu poruka na Telegramu. 

Luna-25 će se lansirati na raketnom pogonu Sojuz-2 Fregat i biće prvi lender koji će stići na Južni pol Meseca, saopštio je Roskosmos. Glavni cilj misije biće razvoj tehnologija mekog sletanja, istraživanje unutrašnje strukture Meseca i istraživanje resursa, uključujući vodu.

Očekuje se da će lender raditi na površini Meseca godinu dana. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading