Alpinisti
Foto: Printscreen/Printscreen

Prizore penjača koji su prolazili pored povređenog Pakistanca na opasnom grebenu na isti dan kada se na vrh popela Norvežanka Kristin Harila, koje se može videti na video snimku, osudili su kolege alpinisti.

Neki od njih tvrde da penjač sa Zapada ne bi bio ostavljen da umre i kažu da bi te scene bile nezamislive u Alpima, što je pokrenulo svađu o tome kako se lokalni Šerpasi koriste na Himalaji.

Harila (37), popela se na pakistanski K2 27. jula, osiguravši svoj 14. najviši vrh u nešto više od tri meseca i postala penjačica koja se najbrže popela na sve vrhove iznad 8.000 metara.

 

 

Tokom svog uspona, nosač Mohamed Hasan pao je sa strmog ruba na vrhu područja poznatog kao Usko grlo, na visini od oko 8.200 metara.

Harila je rekla da je njen tim učinio sve što je mogao da spasi Hasana, ali su uslovi bili preopasni da bi ga premestili.

Međutim, dvojica penjača koji su takođe bili na K2 tog dana tvrde da su kolege planinari bili više zainteresirani za postavljanje rekorda nego za spasavanje života.

Vilhelm Stendl i Filip Flamig, austrijski penjački duo, kažu da snimci dronom koje su snimili nekoliko sati nakon što su Harila i njezin tim prošli greben, pokazuju penjače kako hodaju po njegovom telu umesto da ga pokušaju spasiti.

- Sve je tu na snimku dronom - rekao je Flamig za austrijski list Standard.

- Na snimcima se vidi da mu pomaže jedna osoba dok se svi ostali guraju prema vrhu. Činjenica je da nije bilo organizovane akcije spasavanja iako su na licu mesta bili šerpasi i planinski vodiči koji su mogli nešto preduzeti.

Među onima koji su ga mimoišli bila je i Harila.

- Tako nešto bi bilo nezamislivo u Alpima. Tretirali su ga kao drugorazredno ljudsko biće, dodao je Stendl.

- Da je bio Zapadnjak, odmah bi bio spasen. Niko se nije osećao odgovornim za njega, rekao je.

Neki penjači kažu da se pakistanski nosači tretiraju kao potrošna roba.

- Ovo što se tamo dogodilo je sramota. Živ čovek je ostao ležati da bi mogli da postave rekorde, rekao je jedan od njih.

Harila je branila svoje postupke u četvrtak, rekavši da je njen tim učinio sve što je mogao da spasi Hasana.

- Jednostavno nije tačno da nismo učinili ništa da mu pomognemo. Sat i po vremena smo ga pokušavali podignuti, a moj snimatelj je ostao još sat vremena da ga čuva. Ni u jednom trenutku nije bio ostavljen sam, rekla je za Telegraf.

- S obzirom na uslove, teško je videti kako se mogao spasiti. Pao je na verovatno najopasniji deo planine gde su šanse da nekoga odnesete ograničene uskom stazom i lošim snežnim uslovima, rekla je.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading