kit ubica
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Čovek je ronio u potrazi za jastogom kod obale severoistočne države Masačusets kada je kit "pokušao da ga pojede".

Ronilac jastoga iz Kejp Koda Majkl Pakard vratio se u luku u Provinstaunu u petak sa velikom pričom o ribi za život.

Komercijalni ronilac je rekao da je sakupljao kandžaste rakove na dubini od 45 stopa kada ga je kit progutao celog.

 „Odjednom sam osetio ovu ogromnu izbočinu i sve je palo u mrak“, rekao je 56-godišnji Pakard nakon puštanja iz bolnice Kejp Kod u Hajanisu.

U početku se plašeći da ga je progutala velika bela ajkula, gospodin Pakard nije mogao da oseti nikakve zube ili rane od ugriza.

"Shvatio sam, 'O, moj Bože, ja sam u kitovim ustima. U ustima sam kita, a on pokušava da me proguta'," rekao je za. "Bio sam potpuno unutra; bilo je potpuno crno.”

„Pomislio sam u sebi: „Nema šanse da izađem odavde. Završio sam, mrtav sam.’ Sve o čemu sam mogao da se setim su bili moji dečaci — oni imaju 12 i 15 godina“, rekao je on.

Gospodin Pakard, koji je mogao da diše preko svoje ronilačke opreme tokom iskušenja, rekao je da se mučio dok je kit ronio.

„Sve što sam mogao da osetim je pritisak i kretanje, a ovaj kit pliva i trese glavom“, rekao je.

Leviatan je tada očigledno odlučio da gospodin Pakard nije prikladan obrok.

Onda se desilo neočekivano.

„Ugledao sam svetlo, i on je počeo da zabacuje glavu sa jedne na drugu stranu, a sledeće što sam znao da sam napolju“, rekao je.

Gospodina Pakarda, koji kaže da je ronio već 40 godina, njegov član posade Džozaj Mejo je potom požurio na obalu, koji je rekao da je bio svedok nereda na vodi.

Ali umesto da je Mobi Dik ubica, jedan stručnjak za morske sisare rekao je da je dotični kit verovatno zbunjeni mlad grbavi kit.

„Na osnovu onoga što je opisano, ovo bi morala biti greška i nesreća na strani grbavca“, rekao je direktor studija grbavih kitova u Centru za obalne studije u Provinstaunu.


Vrste kitova usamljenih, grbavci mogu narasti do preko 50 stopa u dužinu i težiti do 30 tona. Životinje koje se hrane krilom i malom jatom ribom nisu obično agresivne prema ljudima.

Kada se hrane, rašire usta i jure napred da zgrabe plen. „Oni jure napred, otvaraju usta i veoma brzo gutaju ribu i vodu“, rekla je gospođa Robins. „Kada to rade, ne moraju nužno da vide sve.

Ali dok su njihova usta velika, njihovi jednjaci su preuski da bi ljudi mogli da progutaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
kit

Komentari (0)

Loading