BRIKS PROTIV G7 Nastao sukob između Pekinga i Nju Delhija
Foto: Shutterstock

Kina će na predstojećem samitu u Johanesburgu pozvati svoje kolege iz BRIKS-a da pretvore asocijaciju u punopravnog, geopolitičkog rivala G7, objavio je "Fajnenšel tajms".

Kako navodi list, došlo je do spora između Pekinga i Nju Delhija oko toga da li ta asocijacija treba da bude neutralni klub za odbranu ekonomskih interesa zemalja u razvoju ili politička snaga koja treba da se otvoreno suprotstavi Zapadu.

Peking podržava proces proširenja BRIKS-a, saopštila je danas pres-služba kineskog Ministarstva spoljnih poslova uoči samita u Johanesburgu, prenose "RIA Novosti".

"Kina je uvek verovala da je BRIKS otvoren mehanizam. Podržavamo proces širenja i pozdravljamo ulazak svih partnera istomišljenika u veliku porodicu BRIKS-a", saopštilo je kinesko ministarstvo.

Kineska strana je spremna da sa partnerima podrži rad Južne Afrike kao predsedavajuće strane, da zajednički organizuju različite događaje u okviru asocijacije, promovišu kvalitativni razvoj saradnje BRIKS-a i daju veći doprinos jačanju mira, stabilnosti i prosperiteta u celom svetu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa pozvao je više od 60 šefova država i vlada na samit u Johanesburgu kada bi nekoliko zemalja moglo da bude pozvano da se pridruže bloku u kojem su već Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, saopštilo je nekoliko zvaničnika upoznatih sa razgovorima.

Ali uoči samita, kako navode mediji, Nju Delhi se sukobio sa Pekingom oko proširenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading