prigožin
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Video-snimak starog intervjua sa poginulilm šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom podstakao je spekulacije na internetu o njegovoj smrti. U videu, Prigožin govori o tome kako bi radije umro nego da laže svoju zemlju i upoređuje nestabilnu Rusiju sa avionom koji se razbio u vazduhu, u jezivom predviđanju sopstvene smrti u avionskoj nesreći.

„Danas smo dostigli tačku ključanja“, kaže Prigožin na snimku, prema prevodu Rojtersa. "Zašto govorim tako iskreno? Zato što nemam pravo pred ovim ljudima koji će nastaviti da žive u ovoj zemlji. Sada ih lažu. Bolje da me ubite."

 

 

Vođa grupe plaćenika, koja je u junu predvodila neuspeli puč protiv ruskog vojnog vrha, poginuo je u avionskoj nesreći prošle nedelje. Ruski zvaničnici su u nedelju potvrdili da je mrtav nakon sprovođenja genetske analize pronađenih tela, preneo je Bi-Bi-Si.

40-sekundni snimak intervjua iz aprila objavljen je u subotu na Telegram kanalu Vagner grupe Siva Zona. Post je izazvao stotine komentara - neki su upirali prstom u Kremlj, a drugi sugerišući da je šef Vagnera znao da će biti ubijen, prenosi Business Insider za Rojters.

Uzrok nesreće je nejasan

Neki komentari su spekulisali da je Prigožin još uvek živ, a jedna osoba je prokomentarisala da bi bilo „kul“ da Prigožin i Sergej Surovikin, „general Armagedona“ koji je razrešen sa dužnosti komandanta ruskog vazduhoplovstva istog dana kada su se dogodile vazdušne nesreće , „sede na Jamajci, piju pinja koladu i puše cigrau“, piše Rojters.

Nakon što se avion srušio u sredu, kanali društvenih medija povezani sa Vagner grupom objavili su da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili avion, ali uzrok pada još uvek nije jasan. Kremlj insistira da su sve tvrdnje da ruski predsednik Vladimir Putin stoji iza Prigožinove smrti apsolutne laži.

Mnogi zapadni posmatrači, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena i direktora CIA Vilijema Bernsa, predviđali su poslednjih meseci da bi se Prigožin mogao suočiti sa osvetom od Putina nakon neuspelog puča u junu, prenosi Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading