Grenlandska ajkula
Foto: Printscreen/Printscreen

Izgubljena ajkula je veoma retko viđeno stvorenje. Ono što je bilo još čudnije je da je bila udaljena više od 4.000 milja od "kuće".

Ajkula koja se inače nalazi duboko u ledenim vodama Arktika primećena je kako pliva 4.000 milja daleko na toplim Karibima, na veliku nevericu naučnika.

Jedna naizgled izgubljena grenlandska ajkula pojavila se kod obale Belizea u Centralnoj Americi dok je tim istraživača bio na brodu hvatajući i označavajući tigraste ajkule. Devanši Kasana, doktorant na Međunarodnom univerzitetu Floride, bila je deo ekipe koja je radila sa lokalnim ribarima u vreme kada je shvatila da određena riba na kraju njihovih ribarskih linija izgleda kao „prilično tromo stvorenje“.

Ona je dodala: "U početku sam bila sigurna da je u pitanju nešto drugo, poput ajkule sa šest škrga koja je dobro poznata iz dubokih voda sa koralnih grebena. Znala sam da je to nešto neobično, a isto tako i ribari, koji nikada nisu videli bilo šta slično u svim njihovim zajedničkim godinama pecanja.” Kasana je fotografisala zagonetnu životinju i poslala je svom savetniku, koji je rekao da se čini da se radi o grenlandskoj ajkuli, što su ubrzo potvrdili stručnjaci za određenu vrstu.

Još jedna mogućnost je da bi to mogao biti hibrid između grenlandske i pacifičke ajkule spavače. Omar Fauk, ribar na brodu, rekao je: „Uvek sam uzbuđen što postavljam svoju duboku vodu jer znam da tamo dole ima stvari koje još nismo videli u Belizeu, ali nikada nisam mislio da ću uhvatiti Grenlanda ajkula."

Ovo je prvi put da je velika ajkula viđena na zapadu Kariba, pored drugog po veličini koralnog grebena na svetu, navodi univerzitet. Nalazi su objavljeni u časopisu Marine Biologi. Poluslepa grenlandska ajkula se retko viđa i najduže je poznata životinja sa pršljenom, sa nekim procenama starosti između 250 i 500 godina.

Ranije ove godine, telo grenlandske ajkule - verovatno rođene u doba Tjudora - pronađeno je na plaži u luci Njulin blizu Penzansa, Kornvol. Portparol kompanije Mermaid Pleasure Trips, koja je pronašla ajkulu nakon što ju je plima vratila u more, rekao je: „Otprilike u vreme kada je Henriju VIII dosadila njegova prva žena, ova ajkula se tek rodila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading