SNAGE VLADIMIRA PUTINA PRIŠLE BLIZU BRITANIJE Kraljevska mornarica i vazduhoplovstvo poslali ratne brodove i patrolne avione
EPA

Kraljevska mornarica i Kraljevsko vazduhoplovstvo otkrile su da su snage Vladimira Putina ušle u britanske vode nakon što su pratile ruske brodove u blizini Velike Britanije.

U najnovijem ažuriranju praćenja, oružane snage su saopštile da su njihovi ratni brodovi i patrolni avioni pratili niz ruskih ratnih brodova dok su putovali blizu Velike Britanije, kroz Lamanš, Severno more i Severni Atlantik.

Avioni HMS Tine, HMS Portland i P8 Poseidon iz RAF Lossiemouth izveli su operaciju praćenja kretanja ruske mornarice u vodama u blizini Velike Britanije.

HMS Portland i Posejdoni sa sedištem u Plimutu radili su zajedno na nadgledanju ruskih brodova, uključujući korvete Boikij i Grad, krstaricu Maršal Ustinov, razarač klase Udaloj Severomorsk i druge.

Portparol mornarice je rekao da su mnoga ruska plovila povezana sa Danom ruske mornarice, koji je održan u Sankt Peterburgu 30. jula.

Portparol je dodao: „Sa svojim kolektivnim nizom moćnih senzora za lociranje i praćenje, britanska fregata za lov na podmornice i pomorska patrolna letelica predstavljaju odličan dvojac za lociranje i praćenje operacija, omogućavajući stalni nadzor sa mora i vazduha.

"Kada otkrije brod ili podmornicu, avion može da saopšti poziciju, dozvoljavajući ratnom brodu da presretne i prati.“

Poručnik Sem Čarlston, jedan od oficira straže na mostu HMS Portland, rekao je: „Bilo je nagradno sprovoditi operacije u zaštiti voda i interesa Ujedinjenog Kraljevstva. Tim je vredno radio po lošem vremenu i teškim uslovima. Ovo mi je treći put da vodim ovu vrstu operacije i uživao sam u tome što sam video mogućnost pretraživanja širokog područja koju donosi P-8 i radeći sa posadom RAF-a.“

Komandant Ed Mos-Vord, komandant HMS Portlanda, rekao je: „Avioni P8 koji rade sa fregatom tipa 23 sa ukrcanim helikopterom Merlin pružaju Ujedinjenom Kraljevstvu vodeće u svetu sposobnosti za borbu protiv podmornica.“

HMS Tine sa sedištem u Portsmutu pratio je tri ruska broda u odvojenim zadacima, uključujući Merkur, korvetu klase Stereguščij i istraživački brod Akademik Nikolaj Strahov.

Izvršni službenik patrolnog broda na moru, poručnik Rajan Grig, rekao je: „Operacije koje je Tajn izvela u poslednjih nekoliko nedelja odraz su napornog rada i posvećenosti kompanije njenog broda tokom cele godine. Ona je ponovo pokazala svoju spremnost i fleksibilnost u dokazivanju sebe kao efikasnog sredstva koje pruža sigurnost i sigurnost u matičnim vodama Ujedinjenog Kraljevstva.“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading