Praistorijska ptica se vraća
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Trogodišnja ženka Vaitaa i šestogodišnji mužjak Bendigo pridružili su se dvojici takahea koji već žive u eko svetilištu Zelandije.

Takahe je velika ptica koja ne leti, poreklom sa Novog Zelanda i smatralo se da je izumrla sve dok nije ponovo otkrivena 1948.

Dve mlade ptice će živeti u oboru blizu ograde svetilišta kako bi se naselile pre nego što budu puštene da lutaju za nekoliko dana.

Vaitaa i Bendigo su stigli avionom iz Centra za uzgoj na jugu zemlje. Volonter utočišta Skot Langdejl rekao je lokalnoj publikaciji da je to bilo „neverovatno uzbudljivo vreme“.

Takahe se razmnožavaju samo jednom godišnje, uzgajaju jedno ili dva pileta i žive 16 do 18 godina u divljini i 20 do 22 godine u utočištima. Od 2021. godine u svetu je ostalo samo 440 takahea, a ptice se premeštaju širom zemlje da bi podržale zdravlje i rast populacije.

Praistorijska ptica se vraća

Foto: Pixabay

 

Takahe je nekada lutao Južnim ostrvom, ali pritisci od lova, uvođenja predatora, uništavanja staništa i takmičenja za hranu doveli su do njihovog opadanja.

Ponovno otkrivanje takahea pokrenulo je najduži program za ugrožene vrste na Novom Zelandu.

Više od 70 godina, mere za osiguravanje da se takahe nikada više ne smatra izumrlim uključivale su pionirske tehnike očuvanja ugroženih vrsta, uzgoj u zatočeništvu, premeštanje ostrva i ispuštanje u divljinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading