Bizarna ptica
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Kineski naučnici kažu da je ranije nepoznata vrsta bila „brzi trkač“ koji je živeo u okruženju „nalik močvari“.

Današnje ptice su potekle od teropodnih dinosaurusa – dvonožnih dinosaurusa sa šupljim kostima – do perioda kasne jure. Međutim, tačan proces kojim se to dogodilo ostao je misterija zbog nedostatka fosila od jure do najstarijeg poznatog zapisa o pticama pre oko 150 miliona godina.

Sada je kineski tim opisao 150 miliona godina starog avijanskog teropoda pronađenog u okrugu Dženghe u provinciji Fuđian, na jugoistoku Kine.

Rekli su da nova vrsta, nazvana Fujianvenator prodigiosus, pokazuje čudnu mešavinu karakteristika koje se dele sa drugim prethodnicima današnjih ptica.

„Naše uporedne analize pokazuju da su se značajne promene u telu dogodile duž rane avijanske linije, koja je uglavnom vođena prednjim udovima, što je na kraju dovelo do tipične proporcije krila“, rekao je glavni autor dr Vang Min, iz Kineske akademija nauka u Pekingu.

„Međutim, Fujianvenator je čudna vrsta koja se odvojila od ove glavne putanje i razvila bizarnu arhitekturu zadnjih udova.“

On je rekao da iznenađujuće dugačka potkolenica i druge karakteristike sugerišu da je Fujianvenator živeo u močvarnom okruženju i da je bio brz trkač ili dugonogi šetač, što predstavlja ranije nepoznatu verziju ranih ptica. Istraživači kažu da je tokom perioda kasne jure – rane krede, jugoistočna Kina bila podvrgnuta intenzivnim tektonskim aktivnostima, što je rezultiralo neobičnim pejzažom u kojem je pronađen Fujianvenator. Tim kaže da njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Science, otvaraju „novi prozor“ u kopneni ekosistem planete iz kasne jure i planiraju da nastave istraživanje Dženghea i obližnjih oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading