DRONOVI I VEB KAMERE MOGLI BI DA OTKRIJU NAJVEĆU TAJNU Lovci se doborovoljno okupljaju da pronađu ovu mitsku zver
Printscreen

Centar za Loh Nes saopštio je da će istraživači pokušati da potraže dokaze o Nesi koristeći dronove za termalno snimanje, infracrvene kamere i hidrofon za otkrivanje podvodnih zvukova u mutnim vodama jezera. Dvodnevni događaj se najavljuje kao najveće istraživanje jezera u poslednjih 50 godina, a uključuje volontere koji skeniraju vodu sa čamaca i obale jezera, a drugi širom sveta se pridružuju veb kamerama.

Alan McKenna iz Loch Ness centra rekao je da je cilj bio da se „inspiriše nova generacija entuzijasta u Loh Nesu“.

Mekena je za radio Bi-Bi-Si rekao da tragači „traže pukotine na površini i traže od dobrovoljaca da snime sve vrste prirodnog ponašanja na jezeru“.

„Nije svaki talas ili talas zver. Neki od njih se mogu objasniti, ali postoji nekolicina onih koji ne mogu“, rekao je on.

Loh Nes centar se nalazi u nekadašnjem hotelu Drumnadrochit, gde je počela moderna legenda o Nesi. Godine 1933, menadžer Aldie Mackai je prijavio da je primetio „vodenu zver“ u jezeru okruženom planinama, najvećem slatkovodnom telu po zapremini u Ujedinjenom Kraljevstvu i na do 750 stopa (230 metara) jednom od najdubljih.

Priča je pokrenula trajnu svetsku fascinaciju pronalaženjem neuhvatljivog čudovišta, pokrećući prevare i stotine izveštaja očevidaca. Brojne teorije su iznesene tokom godina, uključujući i to da je stvorenje moglo biti praistorijski morski reptil, džinovske jegulje, jesetra ili čak odbegli cirkuski slon.

Mnogi veruju da su viđenja šale ili se mogu objasniti plutajućim balvanima ili jakim vetrovima, ali legenda je blagodat za turizam u slikovitom regionu Škotskih visoravni.

Takav skepticizam nije odvratio volontere poput Krega Galifreja.

„Verujem da postoji nešto u jezeru“, rekao je, iako je otvorenog uma o tome šta je to. „Mislim da mora postojati nešto što podstiče spekulacije.

Rekao je da bez obzira na ishod potrage za vikend, „legenda će se nastaviti“.

„Mislim da je to samo mašta da se nešto nalazi u najvećoj vodenoj površini u Velikoj Britaniji… Ima još mnogo priča“, rekao je on. „Ima još stvari, iako nisu dokazane. Još uvek postoji nešto sasvim posebno u vezi sa jezerom."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading