5G mreža stiže u Srbiju
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

5G, najnovija tehnologija mobilne mreže, obezbeđuje veću brzinu i kapacitet, manje kašnjenje i povećanu pouzdanost.

Sa svojim brzim internetom, 5G omogućava neometano striming video zapisa visokog kvaliteta, brža preuzimanja i omogućava istovremeno povezivanje više uređaja. Pored toga, olakšava operacije na daljinu, autonomnu vožnju i prenos medicinskih podataka u realnom vremenu.

5G ima potencijal da transformiše naš životni stil i radnu praksu.

Šta će sve 5G doneti?

1. Operacija na daljinu

Osim brzine, najveća prednost 5G je kratko vreme kašnjenja između uređaja koji pinguje mrežu i dobijanja odgovora.

To znači da hirurg možda neće morati da bude u istoj prostoriji sa pacijentom u budućnosti. Erison, koji radi sa startapom NeuroDigital Technologies i lekarima na King's College London, pokazao je kako hirurg može koristite VR set i specijalne rukavice za kontrolu robotske ruke da izvrši stvarnu operaciju na drugoj lokaciji.

To bi vam omogućio da prenesete svoju stručnost na velike udaljenosti u realnom vremenu koristeći robotiku i haptičke povratne informacije.

Bez 5G veze u realnom vremenu, čitavo podešavanje bi bilo nemoguće.

2. Prenošenje dodira preko interneta

Povratne informacije tokom operacija su samo jedan primer kako će se prenopsiti dodir sa 5G mrežom. Sa haptičkim povratnim informacijama, moći ćete da prenesete taktilni osećaj iskustva, poboljšavajući prizore i zvuke video iskustva.

3. Autobmoili koji sami voze

Dok kompanije poput Gugla i Ubera sada ulažu u automobile koji se sami voze, mnogi u industriji ne veruju da je potpuno autonomno vozilo moguće bez 5G mreže.

Ta mreža znači da će automobili moći da koriste 5G da razgovaraju sa drugim automobilima i senzorima izgrađenim po gradu, od uličnih svetiljki do benzinskih pumpi.

4. Dronovi

Slično tome, 5G će otključati pravu sposobnost dronova. Mreža će omogućiti preciznu kontrolu nad dronom, uz slanje video zapisa visoke definicije.

5. Virtuelna realnost

VR (Virtuelna realnost) u najvećoj meri još čeka na 5G mrežu.

5G može poboljšati iskustvo, omogućavajući vam da ćaskate u realnom vremenu sa virtuelnim svetovima koji se emituju uživo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading