Požar u Osijeku
Foto: Alo/Printscreen

Nakon velikog požara u Osjeku, koji je 4. oktobra buknuo u preduzeću "Drava Internacional", a u kom je izgorela velika količina plastike, na terenu je i dalje 12 vatrogasaca sa četiri vozila.

Kako je rekao vatrogasni zapovednik Zoran Pakšec, tokom poslepodneva se očekuje jačanje vetra, pa je oprez na samom mestu požara nužan.

Kako dodaje direktorka Zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić, analize kvaliteta vazduha pokazale su povišenu koncentraciju različitih spojeva, ali će više biti poznato tek kada se sprovedu dodatna laboratorijska ispitivanja.

- I dalje su na snazi mere i ne preporučujemo zadržavanje na otvorenom, a ispitivanja se nastavljaju - rekla je Turić na konferenciji i istakla da se koncentracija štetnih materija u vazduhu neprestano menja, zavisno od atmosferskih prilika, kao i da je izlaganje istim štetno ukoliko je na duže vreme, piše portal 24 sata.

Na konferenciji je bilo reči i o uzorkovanju i analizi tla, a direktorka Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu je rekla da je ispitivanje u toku, ali da zasad nema konkretnih rezultata.

- Nužno je detaljno pranje hrane i ne preporučuje se hranjenje životinja hranom koja je bila izložena delovanju dima. Prvi rezulati kvaliteta tla rade se u Austriji i Nemačkoj a rezutate očekujemo početkom nedelje. Zasad smo se ograničili na područje koje je bilo izloženo dimu. To su opštine koje se nalaze u blizini samog mesta požara - rekla je Sokolić.

Ne rade škole

U osječkim osnovnim i srednjim školama, kao i u onim na području Vuke, Ernestinova, Antunovca, laslova, Čepina Vladislavaca i Vuka sutra neće biti nastave, a o daljim koracima stići će naknadna obaveštenja. U svim školama je održano dežurstvo za one koji ne mogu da obezbede čuvanje dece.

Vrtići na području Osijeka rade normalno, ali je preporuka da svi ostanu kod kuće i da ne dovode decu.

Gradonačelnik Osijeka Dragan Vulin rekao je da je danas kvalitet vazduha iznad grada bolji nego juče i trenutno je kvalitet umeren i prihvatljiv. U ostatku dana najavljen je severac, što znači da će dim da odlazi od grada, pa se očekuje i bolji kvalitet vazduha.

- Najugroženiji je Brijest i tamo se situacija menja iz sata u sat, kako se menja vetar. Svi na tom području treba dodatno da budu na oprezu i da ne otvaraju prozore - rekao je Vulin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading