CRNA GORA REKLA RUSIMA NJET!  Neće da im izruči bivšeg pukovnika „tajne policije“: Preti mu 11 godina zatvora
EPA/BORIS PEJOVIC

Naime, Vojno tužilaštvo Rusije zatražilo je da Seninu bude izrečena kazna od 11 godina zatvora. Senin je pobegao iz Rusije a Crna Gora je odbila da ga izruči ruskim organima, jer je u međuvremenu od vlasti u Podgorici dobio azil.

Kako prenosi „zona.media“, Senin je 2022. godine optužen za dezerterstvo i posredovanje u davanju mita bivšem pukovniku policije Dimitriju Zaharčenku.

Prema navodima istražiteljima, Senin je 2014. godine tastu dao 800.000 dolara i karticu za popuste u lancu restorana, u zamenu za obećanje da će prekinuti sve inspekcije.

Senin je napustio Rusiju u februaru 2017. godine, šest meseci posle Zaharčenkovog hapšenja.

Senin je automobilom otišao u Gruziju koristeći falsifikovane dokumente na ime Timur Kudasov, a onda stigao u Crnu Goru.

FSB je tek krajem 2020. godine otktio sa Senim ima strani pasoš, i to na tuđe ime.

Šest meseci kasnije za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo je molbu Generalnog tužilaštva Rusije za izručenje Senina, jer je on, u međuvremenu, od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore dobio međunarodnu zaštitu.

U Crnoj Gori je uhapšen 4. septembra 2022. gopdine, a dva dana kasnije Viši sud u Podgorici mu je odredio ekstradicioni pritvor.

„Odlukom vanraspravnog veća ekstradicioni pritvor je ukinut 13. februara 2023. godine, jer je okrivljenom D.S. odobren azil“, prenosi RTCG.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading