"ZAMRZAVAMO PLANOVE O SPORAZUMU" Kolac u srce američke imperije, Rijad doneo neočekivanu odluku zbog Izraela
Tanjug/Ap

Razlog zašto Saudijska Arabija odustaje od normalizacije odnosa sa Izraelom je strah da bi on mogao da razljuti Arape širom regiona koji podržavaju Palestince.

Naime, Rijad je bio spreman da uspostavi odnose sa Izraelom u zamenu za vojnu i nuklearnu saradnju sa SAD, o čemu je Alo pisao. Od Izraela su traženi ustupci za Palestince ali Rojters navodi da je Rijad bio spreman da ne insistira na njima, ali do najnovije eskalacije nasilja.

Prvi izvor upoznat sa razmišljanjima Rijada rekao je da razgovori za sada ne mogu da budu nastavljeni i da bi pitanje izraelskih ustupaka za Palestince trebalo da bude veći prioritet kada se diskusije nastave.

Palestina

Ali Mahmoud (STR)

 

 

"Normalizacija se već smatrala tabuom (u arapskom svetu)... ovaj rat to samo pojačava", rekao je saudijski analitičar Aziz Algašijan.

Rojtersov izvor rekao je da je Vašington ove nedelje izvršio pritisak na Rijad da osudi napad Hamasa, ali je saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan odbio.

Regionalni sukob je takođe podstakao saudijskog prestolonaslednika i iranskog predsednika da prvi put porazgovaraju telefonom nakon što je inicijativa uz posredovanje Kine podstakla rivale iz Zaliva da ponovo uspostave diplomatske odnose u aprilu.

U saudijskom saopštenju se navodi da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao Ebrahimu Raisiju da "kraljevstvo ulaže maksimalne napore da se angažuje sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavila dalja eskalacija", što je u osnovi poteza Rijada da obuzda krizu, objašnjava agencija.

Visoki iranski zvaničnik rekao je Rojtersu da poziv koji je Raisi uputio prestolonasledniku ima za cilj da podrži "Palestinu i spreči širenje rata u regionu". "Poziv je bio dobar i obećavajući", dodao je zvaničnik.

Saudijska vlada nije dala više detalja o pozivu, ali je u saopštenju navedeno da je prestolonaslednik naveo da se kraljevstvo "protivi gubitku nevinih života" i izrazio "nepokolebljiv stav Rijada u zalaganju za palestinsku stvar".

Rojters navodi i da su zalivske države zabrinute da bi Iran mogao da bude uvučen u sukob.

Aleks Vatanka, direktor Programa za Iran na Bliskoistočnom institutu u Vašingtonu, rekao je da je prošla nedelja pokazala kako su se saudijske i iranske vizije regiona razišle.

"Saudijci su i dalje ubeđeni da region, a i sama Saudijska Arabija, treba da se okrenu ka regionalnoj saradnji i ekonomskom razvoju. Čini se da Iran misli da je prioritet da se prvo bori protiv Izraelaca", rekao je on.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading