Hapšenje islamista
Foto: Printscreen/Policía Nacional España

Španska policija uhapsila je četiri osobe koje se dovode u vezu sa navodnim terorističkim prestupima nakon što je jedan od njih dobio priručnik o tome kako napraviti eksploziv "satanina majka", oružje koje se ranije koristilo u terorističkim napadima ISIS-a.

Navodni radikalni islamisti privedeni su ranije nego što je planirano od strane detektiva nakon što je preuzet priručnik o tome kako da se proizvede eksploziv, za koji je ranije utvrđeno da su ga posedovali teroristi koji stoje iza terorističkog napada u Barseloni 2017. u kojem je ubijeno 16 ljudi.

Do hapšenja je došlo tokom noći u Madridu, Kubelesu kod Barselone i gradu Huetor-Tahar u blizini grada Granade na jugu Španije.

Video snimak pokazuje trenutak kada je policija ove nedelje izvršila raciju na nekoliko imanja širom Španije, uhapsivši četiri osobe, koje su sve odvedene u policijska kola pokrivenih lica, prenosi Daily mail.

 

 

Policajci su zaplenili velike kutije sa dokazima iz domova osumnjičenih, uključujući i onu u kojoj je bio veliki mač u stilu samuraja.

Lokalni izveštaji kažu da je neimenovani muškarac uhapšen u Kubelesu preduzeo prve korake da pokuša da napravi TATP, eksploziv na bazi peroksida poznat kao "satanina majka", takođe pronađen u ruševinama fabrike bombi koje su koristile terorističke ćelije odgovorne za napad 17. avgusta. u Barseloni i obližnjem Kambrilsu.

Isti eksploziv takođe su koristili bombaši samoubice tokom bombaških napada u Londonu 7. jula 2005. godine.

U ovoj fazi nema informacija koje upućuju na to da su uhapšeni, tri muškarca i žena, uspeli da nabave sastojke za pravljenje bombe ili razrade mete.

Lokalni mediji javili su da su dvojica uhapšenih španski državljani koji su nedavno prešli na islam. Troje privedenih su u dvadesetim godinama, dok je četvrti star 31 godinu.

Za sada nema dokaza da su njih četvoro aktivno planirali teroristički napad, a hapšenja su preventivna mera nakon što je radikalizacije grupe pojačana poslednjih nedelja.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading