Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Kako je za hrvatski RTL rekao ambasador Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak da jednu grupu od sedam hrvatskih državljana čini jedna žena sa šestoro dece.
Oni su, prema rečima ambasadora, u dobrom fižičkom stanju jedino što su zabrinuti i anksiozni u čemu im, kaže, ne mogu pomoći.

"U niskom smo startu da počnemo s izvlačenjem naših državljana i da im pomognemo da dođu u Hrvatsku što pre. I to je što se tiče vozila, smeštaja i ostalih logističkih pitanja. To je spremno. Međutim, političke odluke od kojih zavisimo -  na njih nismo u stanju da utičemo", kaže Bošnjak.

Jedini mogući koridor za izvlačenje Hrvata je prelaz Rafa prema Egiptu, ali radi se o vrlo kompleksnoj situaciji jer je nivo opasnosti najveći mogući.

"Potrebna je saglasnost obeju sukobljenih strana,  treba to dobro organizirati ako govorimo o tehnici organiziranja, tu su jako bitni obaveštajni podaci, zatim izviđanje, tu se štite kolone ili konvoji koji se uspostave, postoje zaštitnice. Dakle, postoji celi kompleksni mehanizam zaštite i naravno tu ne postoje 100 posto garancije jer rat je, ima puno kolateralnih žrtava", kaže analitičar bezbednosti Tonći Prodan.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading