HOĆE LI SE ČEŠKA POVUĆI IZ UJEDINJENIH NACIJA? Oglasili se premijer i ministar spoljnih poslova
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Češki premijer Petr Fijala i ministar spoljnih poslova Jan Lipavski nisu se složili sa mišljenjem ministarke odbrane Jane Černohove, koja je pozvala da se Češka povuče iz UN nakon usvajanja rezolucije Generalne skupštine o Pojasu Gaze i Izraelu.

Černohova je ranije na mreži X napisala da se „stidi UN“, rekavši da Češka treba da napusti organizaciju koja, prema njenim rečima „ne poštuje osnovno pravo na samoodbranu”. 

Černohova je kasnije dodala da UN navodno „podržavaju antisemite“ i da ih treba „fundamentalno reformisati“.

Fijala je u nedelju rekao da razume ogorčenje Černohove, ali veruje da Češka treba da odbrani svoju poziciju ostankom u UN.

„Razumem ogorčenje ministarke (odbrane) zbog rezolucije UN, koja nije osuđivala Hamasov terorizam u Izraelu. Nastavićemo da branimo svoje stavove u UN i ubeđujemo druge zemlje u njihovu ispravnost. Važno je da se naš glas i naši stavovi čuju u UN", napisao je on u odgovoru novinskoj publikaciji "seznamzpravy.cz" , koji je zamolio premijera da prokomentariše izjavu Černohove.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Lipavski je, govoreći u nedelju na češkoj televiziji, rekao da ne očekuje da će vlada razmotriti apel Černohove na svom sledećem sastanku.

„Ideja o izlasku iz UN se mora odbaciti. Najvažniji razlog je Povelja UN, koja je nastala na ruševinama Drugog svetskog rata. U njoj su sadržani ključni principi koji Češkoj daju stabilan i predvidljiv okvir unutar kojeg možemo delovati“, rekao je Lipavski.

On je dodao da Češka treba da bude aktivna u UN.

Generalna skupština UN usvojila je u petak rezoluciju arapskih zemalja kojom se poziva na hitno primirje u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, što bi dovelo do prekida neprijateljstava. Za dokument je glasalo 120 zemalja, 45 je bilo uzdržano, a 14 (uključujući Češku) protiv, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading