Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Na taktičkom nivou, manji opseg znači da je kopnenim trupama lakše da dobiju blisku vazdušnu podršku, što je ključno za ulazak u delove severne Gaze, gde je Hamas proveo godine pripremajući odbranu, rekla je "Fajnenšel tajmsu" osoba upoznata sa borbenim planovima Izraela.

Zvaničnici kažu da će borbe u Gazi biti intenzivne: Hamas je obučen za urbanu borbu i izgradio je ogromnu mrežu tunela, nazvanih "Metro u Gazi", pomoću kojih se njihovi borci i oružje neopaženo kreću. Grupa, takođe, ima arsenal protivtenkovskog oružja i improvizovanih eksplozivnih naprava.

"Jedina stvar koja je gora od borbe na urbanom terenu je borba u ruševinama. Ima toliko mesta gde mogu da se sakriju i izvedu zasede", rekao je Ejal Hulata, koji je do ranije ove godine bio predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela. "Kada izraelska vojska postane statična, ona je ranjivija. Zato ih vidite u sporom, ali stalnom pokretu".

Zvaničnici kažu da postepeno jačanje snaga u Pojasu Gaze ima za cilj smanjenje verovatnoće da se Hezbolah, moćna libanska militantna grupa koju podržava Iran, "pridruži" sukobu.

Postavljanje manjeg broja trupa u Gazi, takođe, znači da bi ljudstvo moglo lakše da bude raspoređeno na sever, ako bi Hezbolah ušao u rat, kaže izvor upoznat sa borbenim planovima Izraela.

Iako postoje oni koji smatraju da su razmere početnog upada znak da Izrael teži nečemu manje ambicioznom od uništenja Hamasa, Izrael insistira da neće podleći "međunarodnom pritisku" i da će potpuno razoriti Hamas.

Interesantna je i mlaka reakcija Hamasa na invaziju. Grupa nije ispalila mnogo protivtenkovskih projektila na oklopna vozila IDF-a, što je nagnalo mnoge da se zapitaju šta Hamas krije, naročito ako se zna da je izraelska obaveštajna služba ranije ovog meseca spektakularno pogrešno procenila sposobnosti i namere grupe.

 

@alo_portal Da li muškarac koji je prevario prvu ženu može da bude veran drugoj? 🤔 Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading