Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Slike pokazuju desetine vozila stacioniranih u blizini granice. Egipat strahuje od priliva desetina hiljada izbeglica iz borbi između Izraela i Hamasa u Gazi i do sada je držao granicu uglavnom zatvorenom, propuštajući samo kamione pomoći u Gazu.

Egipat je ograničen mirovnim sporazumom sa Izraelom iz 1979. u pogledu broja snaga koje sme da stacionira na Sinajskom poluostrvu, iako je Izrael u prošlosti odobrio Egiptu da prekrši te brojeve kako bi se borio protiv islamske pobune u toj oblasti.

Egipat je najavio da će otvoriti prelaz Rafa kako bi omogućio da se ranjeni Palestinci leče u egipatskim bolnicama po prvi put od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, javljaju mediji, pozivajući se na palestinske i egipatske izvore. Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je ranije danas da se Izrael nada da će Kairo otvoriti svoju granicu kako bi povređenima omogućio lečenje u bolnici Rafa, zajedno sa terenskim bolnicama koje se mogu uspostaviti na egipatskoj strani granice. Hanegbi je takođe rekao da su brojne zemlje poslušale zahtev premijera Benjamina Netanijahua da pošalju brodove koji će pristajati uz obalu Gaze i služiti kao bolnice u maloj jugozapadnoj oblasti pojasa koju je Izrael odredio kao bezbednu zonu. -Medicinski timovi će sutra biti prisutni na prelazu kako bi ispitali slučajeve koji dolaze [iz Gaze] čim stignu... i odredili bolnice u koje će biti poslati, rekao je za AFP jedan medicinski zvaničnik u egipatskom gradu El Ariš.

Izraelski Kanal 12 navodi da Egipat gradi terensku bolnicu duž granice. Egipat se do sada uzdržavao da dozvoli civilima Gaze da izađu preko njegove granice, ograničavajući prolaz na humanitarnu pomoć koja ulazi u Gazu preko prelaza Rafa. Izraelski predlozi da Egipat primi izbeglice iz Gaze razbesneli su Kairo, posebno zato što je Jerusalim odbio da javno obeća da će onima koji napuste pojas biti dozvoljen povratak, rekao je egipatski zvaničnik za Tajms of Izrael prošle nedelje.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading