Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/X/MANNIEFABIAN

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do obale mora.

 

Rastu tenzije i na severnoj granici - Hezbolah je ispalio rakete na grad Kirjat Šmona na severu Izraela u znak odmazde za izraelski napad na južni Liban u kojem su poginuli žena i troje dece. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael neće pristati na prekid vatre u Gazi dok Hamas ne oslobodi taoce.

22.23 - SAD planira da pošalje Izraelu precizne bombe u vrednosti od 320 miliona dolara

SAD planiraju da pošalju precizne bombe u Izrael u vrednosti od 320 miliona dolara usred sve veće kontrole američke podrške vojnoj kampanji Izraela u Gazi, prenosi "Harec".

Bajdenova administracija poslala je prošle nedelje zvanično obaveštenje liderima Kongresa o prodaji "Spice Famili Gliding Bomb Assemblies", vrste preciznog vođenog oružja koje ispaljuje ratni avion – prvi je izvestio Volstrit džurnal.

18.40Iranski predsednik posetiće Saudijsku Arabiju

Prema izveštajima, iranski predsednik Ebrahim Raisi sledeće nedelje će otputovati u Saudijsku Arabiju, gde će prisustvovati samitu Organizacije islamske saradnje, saopštio je iranski sajt "Etemad".

OIS je organizacija sa 57 država članica koja sebe naziva "kolektivnim glasom muslimanskog sveta".

 

17.37Izraelska vojska objavila snimke borbenih dejstava u Pojasu Gaze (VIDEO)

 

 

17.35 -  Rakete ispaljene na Izrael iz Libana

Hamasovo naoružano krilo u Libanu saopštilo je da je lansiralo 16 projektila ka dva izraelska grada.

Brigade Al Kasam saopštile su da su gađale Nahariju i južnu Haifu, u objavi na svom Telegram kanalu.

Izraelska vojska je saopštila da je 30 raketa lansirano na Izrael iz Libana u poslednjih sat vremena.

 

17.00Ubijen komandant Hamasovog bataljona Deir al Balah

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom noćašnjeg vazdušnog napada na Pojas Gaze likvidirale komandanta Hamasovog bataljona Deir al Balah.

U saopštenju IDF se navodi da je komandant Vael Asfeh, zajedno sa drugim komandantima tzv. Brigade centralnih logora, učestvovao u slanju pripadnika Hamasovih elitnih snaga Nukhba u napad na Izrael 7. oktobra, prenosi portal Tajms of izrael.

IDF su potvrdile da je Asfeha bio u izraelskom zatvoru između 1992. i 1998. godine zbog učešća u brojnim napadima na izraelske zajednice, kao i da je objavljen video snimak koji prikazuje noćašnji vazdušni napad u kojem je ubijen Vael Asfeh.

 

16.00- SAD poslale nuklearnu podmornicu na Bliski istok

U nedelju kasno uveče, američka Centralna komanda, koja pokriva Bliski istok, saopštila je da je stigla nuklearna raketna podmornica klase Ohajo u region – neobično javno saopštenje o nuklearnoj podmornici što je stav koji su mnogi videli kao direktnu poruku Iranu. Opširnije u posebnom tekstu.

15.20 - Jordanski premijer: Pokušaj iseljenja Palestinaca za nas je objava rata

Jordanski premijer Bišer Hasavneh upozorio je danas da će svaki pokušaj da se Palestinci ''izmeste'' iz Gaze ili okupirane Zapadne obale biti ''crvena linija'' i da će to Jordan smatrati ''objavom rata''.

''Neće biti raseljavanja, nove Nakbe, niti alternativne domovine'', rekao je Hasavneh, a prenosi Tajms of Izrael.

Ranije danas Jordan je saopštio da je isporučio humanitarnu pomoć Gazi vazdušnim putem, na taj naćin izbegavši prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze.

''Ovo je naša dužnost da pomognemo našoj braci i sestrama povređenima u ratu u Gazi. Uvek cemo biti tu za našu palestinsku bracu", napisao je na svom nalogu na mreži Iks jordanski kralj Abdulah II biln al-Husein.

14.23 - Broj mrtvih Palestinaca veći od 10.000

Prema izveštaju Ministarstva zdravlja u Gazi, poginulo je 10.022 Palestinca od početka sukoba. U izveštaju se navodi da je među poginulima više od 4.100 dece.

14.17 - Izraelske snage dozvolile evakuaciju Palestinaca na jug Pojasa Gaze

Nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) dozvolile otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju Palestinaca iz severa na jug Pojasa Gaze, vojska je objavila i snimke na kojima se vidi kretanje ljudi putem Salah a-Din.

U saopštenju IDF se navodi da izraelska vojska "nastavlja svoje napore da olakša kretanje civila ka jugu Pojasa Gaze", prenosi portal Tajms od Izrael.

14.11 - "Osmoro poginulo u napadu kod tri bolnice u Pojasu Gaze"

Najmanje osam osoba poginulo je danas u vazdušnom napadu, koji je izveden u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa.

Portparol ministarstva Medhat Abas rekao je da su u vazdušnom napadu oštećene bolnica za psihijatrijske bolesti, bolnica za očne bolesti i bolnica za pedijatriju.

14.04 - Protest u Ankari u vreme posete Blinkena: SAD saučesnici u ubistvu civila u Gazi

Više desetina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade turskog Ministarstva spoljnih poslova u Ankari, optužujući SAD za saučesništvo u ubistvu palestinskih civila u Pojasu Gaze, u vreme dok je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa šefom turske diplomatije u toj zgradi.

Učesnici protesta mahali su turskim i palestinskim zastavama i nosili transparente protiv SAD i Izraela, prenosi AP navodeći da je reč o pripadnicima jedne islamističke grupe.

13.33 - Blinken u Ankari sa šefom turske diplomatije o situaciji u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken, danas je u Ankari o situaciji u Pojasu razgovarao je sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, u okviru nastojanja da umiri regionalne tenzije oko rata Izraela i Hamasa.

Sastanak Fidana i Blinkena, koji je sinoć doputovao u Ankaru, trajao je dve i po sata, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

13.00 - Fon der Lajen: EU povećava humanitarnu pomoć Gazi za 25 miliona evra

Evropska unija povećaće humanitarnu pomoć za Pojas Gaze za 25 miliona evra, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Na taj način EU će potrošiti ukupno 100 miliona evra na humanitarnu pomoć za civile u Gazi - rekla je Fon der Lajen u Briselu, prenosi Rojters.

12.50 Kina iznela svoj stav o ratu u Izraelu

12.15 - Obama: Ničije ruke nisu čiste

Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance da "sagledaju celu istinu" kada pokušavaju da shvate rat Izraela i Hamasa, rekavši da "nikome nisu čiste ruke".

"Ničije ruke nisu čiste", rekao je 44. predsednik SAD tokom intervjua za Pod Save America, podkast koji vode njegovi bivši saradnici iz Bele kuce, prenosi Njujork Poust.

11.45 - Borelj: Stanje na Bliskom istoku rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je danas da je situacija na Bliskom istoku "rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha" zbog "stvarnog nedostatka volje da se reši izraelsko-palestinski problem".

"Mislim da mi Evropljani imamo moralnu i političku obavezu da budemo uključeni u ovu situaciju, ne samo pružanjem pomoći već i doprinosom u pronalaženju trajnog rešenja", rekao je Borelj, prenosi londonski Gardijan.

11.13 Otac koji je mislio da mu je ćerka ubijena dobio vesti: Drže je kao taoca

10.00 Uhapšena palestinska aktivistkinja 

Izraelske odbrambene snage navodno su uhapsile Ahed Tamimi (22), palestinsku aktivistkinju, koja je ispunila medijske naslove kao tinejdžerka 2018. kada je uhapšena i kasnije osuđenja zbog šamaranja i šutiranja IDF vojnika.

09.16 - Izraelska vojska: Ubijen zvaničnik Hamasa

Izraelske snage ubile su zvaničnika Hamasa Džamala Musu, odgovornog za specijalne bezbednosne operacije ove grupe, saopštila je izraelska vojska.

"Izraelski avioni pogodili su i ubili nekoliko terorista Hamasa, uključujući Džamala Musu, koji je bio odgovoran za specijalne bezbednosne operacije", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da su izraelski vojnici ubili i više komandanata bataljona Hamasa.

09.04 - Teroristički napad u Jerusalimu

Dvoje službenika granične policije povređeno je jutros u terorističkom napadu nožem kod Herodove kapije u starom gradu u Jerusalimu, saopštila je izraelska policija, prenosi Džeruzalem post. Napadač je ubijen. Opširnije u posebnom tekstu.

07.21 - Američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok

Vojska SAD saopštila je da je američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok.

Centralna komanda SAD saopštila je u nedelju na društvenim mrežama da podmornica klase Ohajo ulazi u njenu zonu odgovornosti, objavio je CNN.

07.15- IDF: Grad Gaza je opkoljen, spremni smo za ofanzivu na severu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, u stvari podelivši Pojas Gaze na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.6.45 - Hagari: "Vojska izvodi udare u Pojasu Gaze"

- Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje - rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari u odgovoru na pitanje na konferenciji za novinare.

07.00 - Humanitarne agencije izgubile kontakt sa svojim radnicima u Gazi

Humanitarne agencije izgubile su kontakt sa svojim radnicima u Pojasu Gaze, pošto je u toj palestinskoj enklavi ponovo došlo do prekida komunikacija i interneta, zbog sukoba Izraela i Hamasa.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da je izgubila kontakt sa "ogromnom većinom" svojih timova u Pojasu Gaze.

06.30 - SB UN danas o situaciji u Pojasu Gaze

Savet bezbednosti UN održaće još jednu hitnu sednicu posvećenu situaciji u Pojasu Gaze, gde je u toku sukob Izraela i Hamasa.

"U svetlu pogoršanja situacije u Gazi, napada na bolnicu Al Šifa i ponovljenih napada na izbeglički kamp Džabalija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina pozvali su na zatvorene konsultacije", saopštila je na društvenoj mreži Iks (Tviter) Misija UAE pri UN.

Netanjahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne oslobodi taoce

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od početka sukoba stradalo 9.770 Palestinaca. U Pojasu Gaze je do sada poginulo gotovo 4.000 dece, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael neće pristati na prekid vatre u Gazi dok Hamas ne oslobodi taoce.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali.

Abas je rekao Blinkenu da mora doći do "hitne obustave vatre" i da se mora dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Nakon sastanka sa Abasom, Blinken je otputovao u nenajavljenu posetu Iraku, gde je razgovarao sa iračkim premijerom Mohamedom al Sudanijem i istakao da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi ''humanitarna pauza'' u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje pomoći, ali i izvlačenje talaca Hamasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading