Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Prema rečima Sabolča Heđija iz HCLU-a, „u napetoj globalnoj političkoj situaciji, takve demonstracije mogu nositi bezbednosni rizik, ali to nije samo po sebi razlog za zabranu”, prenosi "Hungary Today".

HCLU sponzorišu radikalne levičarske grupe, kao što su Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša, Sigrid Rausing Trust, koji je godinama bio na čelu antivladinih inicijativa u Mađarskoj, Američka advokatska komora Mađarske, MagNet banka, poznata po podršci LGBTQ i građanskim slobodama.

Ekspert za nacionalnu bezbednost Laslo Foldi rekao je da ove organizacije predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost u smislu da njihove aktivnosti imaju za cilj unutrašnju agitaciju i da dovode u pitanje stabilnost društva i bezbednost ljudi.

Advokat Zoltan Lomnici podsetio je da je policija do sada odbila sedam prijava za takve skupove.

On je dodao da Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji je usvojila Generalna skupština UN 1966. godine,  jasno zabranjuje ratnu propagandu i promociju nacionalne, rasne ili verske mržnje i dozvoljava ograničenja slobode okupljanja u interesu nacionalne ili javne bezbednosti, javnog reda, javnog zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

"Teroristi Hamasa, predvođeni militantnim grupama, izvršili su invaziju na Državu Izrael, namerno ubijajući stotine civila i uzimajući desetine talaca, žena, dece, staraca i invalida. Ova dela predstavljaju teška kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava, kao i ratne zločine  protiv čovečnosti. Hiljade ljudi je već umrlo od posledica nehumanih dela koje su počinili teroristi Hamasa", naveo je on.

Kako je ocenio, propalestinske demonstracije su stoga potpuno neprihvatljive, i moralno i etički, u Evropi zasnovanoj na judeo-hrišćanskoj kulturi, i predstavljaju prekršaj protiv mađarskih zakona.

"Policija je postupila u skladu sa relevantnim članom Osnovnog zakona, prema kojem je zaštita ustavnog identiteta Mađarske i hrišćanske kulture dužnost svih državnih organa", istakao je Lomnici.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading