Srđa Trifković
Foto: Printscreen/Happy TV

Osim toga, vrlo retko se događa da predsednik koji je u prvom mandatu, ne bude kandidovan od svoje stranke i za drugi.

Trifković podseća da je Hari Truman rešio da se neće kandidovati za drugi mandat 1952. a to se desilo i sa Lindonom Džonsonom 1968. godine, ali u oba slučaja oni su dobrovoljno, sopstvenim izborom najavili da ne žele da budu ponovo kandidovani.

„U ovom slučaju vrlo je teško zamisliti da bi Bajden to učinio jer kao što smo videli iz dosadašnjih pripremnih radova za kampanju njegovog tima, oni smatraju da je on postigao znatne uspehe i na društvenom, socijalnom i ekonomskom planu. Tako da bi u trci za kandidaturu i da on ostane pri tome da će se kandidovati, bilo vrlo teško zamisliti da bi se delegati na demokratskoj konvenciji iz raznih država opredelili da podrže Mišel Obamu umesto njega. Jer bi to značilo da stranka prihvata da je Bajdenov prvi mandat bio poraz.“

Mišel Obama – Hilari bez „putera na glavi“

Ukoliko bi Bajden ipak „odlučio“ da se sam povuče, onda bi tu bila druga priča, jer kao što se videlo sa kandidaturom Hilari Klinton koja se pozivala na navodne velike uspehe svog muža, ona je dosta glatko dobila kandidaturu 2016. godine, podseća Trifković.

Međutim, na kraju je bila poražena od Trampa između ostalog i zato što je imala „znatnog putera na glavi“ sa  serverom kog je držala u svojoj kući na kome su bile desetine hiljada službenih mejlova.

„Tako da bi kandidatura Mišel Obame bila i pitanje političke korektnosti u koju se demokrate zaklinju – da im kandidat bude em žena, em Crnkinja. A ne zaboravimo da je Barak Obama među demokratama bio vrlo popularan tako da bi tu postojala već znatna šansa. Međutim, ne verujem da bi Mišel u sudaru sa Trampom mogla da pobedi na fer način. 

"Sa druge strane, kao što smo videli 2020. godine, demokrate su već dobrano ispekle zanat falsifikovanja izbora, tako da nemam sumnje da će pribeći istim ili još drskijim rabotama i u ovoj prilici“, zaključio je Trifković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading